Христо Иванов: Ако нямаше запис, в който говорим за службите - ние сме идиоти и не сме си свършили работата

Изчистването на корупцията в администрацията изисква определни подходи, каза съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 28 май 2024 в 22:39 8014 3

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов

Ако не излезеше някой запис, в който говорим за службите - ние сме идиоти. (...) Ако не сме мислили за това как да идентифицираме определени корупционни гнезда - ние не сме си свършили работата.


Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов в подкаста на Асен Генов - "Контракоментар", тази вечер.

Вчера в сайта "Афера" изтече пети пореден запис от серията компромати срещу коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). В него се твърди, че участват Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Христо Иванов, Атанас Атанасов и неназован мъж и се обсъжда назначаването на техни кадри в ръководствата на службите.

Другият съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов, е цитиран да казва, че новите политически назначения трябва бързо да съберат информация от ДАНС и Икономическа полиция за кражбите в министерствата. Днес Христо Иванов коментира, че не е слушал нито един от изтеклите записи, но е прегледал информацията за последния, защото там е намесено името му.

"Това, че не мога да се сетя за този конкретен разговор, не значи, че не се е случил. Но нали вие не очаквате да не обсъждаме службите в тази ситуация - сериозни политици да не обсъждат как тактически да подходят към това, че в България има страшно замърсяване с корупция в администрацията? Изчистването ѝ изисква определени подходи", коментира той.

Според него серията компромати са били складирани и подготвяни. "Колегите ми твърдят, че са говорили със специалисти, които виждат монтаж вътре в самите сегменти и филтриране на качеството на звука, така че да не личат шевовете”, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че ПП-ДБ многократно са казвали, че трябва да има промени в ръководствата на тези служби. "Доколкото разбирам това има на тези записи", каза Иванов.

Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че билбордовете на ПП-ДБ с надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер" и със снимка на Николай Денков, поставена до образите на Бойко Борисов и Делян Пеевски, нарушават Изборния кодекс. Христо Иванов каза, че утре ПП-ДБ ще обсъдят дали ще обжалват решението. "Аз ще се застъпя за този избор, това ще е легитимен ход в кампанията", заяви той.

Съпредседателят на ДБ акцентира върху важността от възстановяване на нормалното финансиране на политическите партии, премахнато по инициатива на ИТН. "Ако държавата не финансира демокрацията, някой друг я финансира и тогава той си я купува", каза той.

Христо Иванов заяви, че председателят на ДПС Делян Пеевски в пряк текст му е казал, че ГЕРБ и ДПС пишат собствен законопроект за промени в Закона за съдебната власт. "Ето тези неща по никакъв начин няма да бъдат подкрепени от нас", добави той. 

Лидерът на "Да, България" обърна внимание на това, че Борисов редовно употребява формулировката: "ние с Делян". По думите му по време на отиващото си 49-о Народно събрание Делян Пеевски е говорил от името на ГЕРБ и сега - дори по време на кампанията, ГЕРБ и ДПС действат координирано. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1017

    4

    IvoIvo

    29.05 2024 в 11:32

    Хайде да престанете с оправданията, а? Не спряхте да се дъните!

    585

    3

    Stoyancho

    29.05 2024 в 11:26

    Значи си признава за записите???

    705

    1

    Kalki

    29.05 2024 в 09:24

    Абсолютно е прав Христо. Всяка нова власт трябва внимателно да пресее и прочисти държавните структури, особено сигурността. Да се оставят на високи постове същите хора, които покриваха и участваха в огромната корупция през последните десетина години е безумно. И се оказа самоубийствено.

     
    X

    За и против Гей парада