Специалист по киберсигурност: 'Скандалните записи' с представители на ПП са манипулирани

OFFNews 23 май 2024 в 19:38 13570 9

звуци

Снимка Интернет

"Скандалните записи" с представители на "Продължаваме промяната" са манипулирани. Това стана ясно в интервю със специалиста по киберсигурност проф. Илин Савов пред Сашо Диков.

"Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича равномерно, има отделни участъци на пауза, които могат да бъдат доловени само и единствено от експертно ухо. Отделно, определени шумове са ясно изразени, а други едва се чуват", коментира проф. Савов.

Като специалист в тази област Савов заяви, че "записите са манипулирани с доста сериозна технология, която в момента се продава в дълбоката мрежа, така нареченият deepweb".

"В момента тази услуга може да бъде поръчана срещу няколко хиляди долара. За съжаление това, което констатирахме наскоро с колеги, е, че тази технология е залегнала в много европейски държави. Вече започва шантажиране и нанасяне на имиджови щети на отделни групи, конкретни обществени личности, включително и президенти, премиери и водещи компании в областта на технологиите. Наистина съм изключително притеснен най-вече за това, че нашето общество няма информация как всеки един човек може да бъде подведен в днешно време", обясни Савов.

Според него записът изначално е бил с много високо качество, а впоследствие то е умишлено влошено.

"Когато се създава нещо, което е далеч от истинността, винаги се вкарват допълнителни шумове. В записите има моменти, в които определена реч не се чува както трябва, но в същото време някои шумове като звук от дамски токчета се чуват толкова бистро, че на базата на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство със сигурност", допълни той.

Савов изброи 3-те най-възможни варианта за направата на такъв незаконен запис:

"Записът може да бъде направен от разстояние, чрез така наречените насочени микрофони чрез дронове. Това е един много опасен метод, който, за съжаление, криминалната престъпност използва в днешно време. Записът може да бъде извършен и със специално физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде инсталиран по дрехите на човек. Може да се използва електрическата мрежа, да бъдат поставени съответните физически устройства и да бъдат активирани дистанционно, като преди това е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са достъпни, но много малко хора се интересуват как могат да бъдат нарушени техните права."

Специалистът по киберсигурност заяви, че такъв запис е възможно да бъде произведен както от службите, така и от частно лице със специализирана апаратура.

"Дийпфейк темата за управление на гласови данни и видеоизображения е достъпна в глобалната мрежа. Отделно има специални трейлъри, с които се дава възможност да се подготвите. От този разговор между мен и вас в момента може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че заедно с вас искаме да свалим, примерно, председателя на Световната банка. Това е много притеснително. Миналата година алармирах, че структурите за сигурност в България и МВР трябва много сериозно да обърнат внимание върху обучението и подготовката на служителите си, тъй като нашата страна вече започва да бъде атакувана от така наречените киберпрестъпления", каза Савов.

Къде могат да бъдат анализирани подобни записи, за да се установи манипулация?

"На първо място в дигитални лаборатории. Те работят със специален софтуер, който извежда конкретни шумове от записа. Това изисква време, защото в самата подготовка на записа е възможно да са използвани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в публичното пространство лично аз се ангажирах да проверя истинността им или по какъв начин са направени, за да бъдат близки до истината. В някои от тях е използвано миксиране на 4900 гласа едновременно – това образува шум в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е трудно, но не е невъзможно", обясни Савов и допълни, че задължително структурите за сигурност да се ангажират с прегледа на тези записи и да излязат с официално становище.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  9

  случайно прочетох

  24.05 2024 в 11:10

  Преди да се разпространи такъв запис, не е ли редно първо да се провери дали не са манипулирани?
  Тези за бай Х не бяха манипулирани (ало Ваньо, пачки, кюлчета).
  Сегашните са манипулирани.
  Чудя се дали записите (всичките) не идват от Божков, защото шишитата, с интелектуалния им недоимък трудно ще стъкмят точно такъв компромат.
  Грозна е такава предизборна кампания.
  Да има дебат в медиите, сблъсък на идеи, на програми, това очакват избирателите, а не манипулирани записи.

  -7495

  8

  Люгер Химарс

  24.05 2024 в 09:51

  ппдб, трактора, незаконни пари.
  Историята на едно ОПГ-телевизионно реалити излъчвано нонстоп.

  Изключително некачествено.

  50

  7

  Far Rider

  24.05 2024 в 09:43

  Дори и манипулирани записите доказват, че се обсъжда сериозно нарушение на закона като нещо съвсем обичайно. Това е притеснителното. Ама пак ни се пробутва "гаровия рефлекс".

  12021

  6

  bls

  24.05 2024 в 08:54

  Записите били манипулирани а те вместо да го кажат ги качиха на страницата си и практически потвърдиха истинността им като обясниха че както преди така и сега имали нужда от пари. Да добре, манипулирани са записите. Фийпфейк са..

  800

  5

  СребъренЛок

  24.05 2024 в 07:28


  Шарани за записите на КирЕ.
  Щуки за снимки с чекмедже.
  Предложение за рими в творчеството на на депутата ИцЕ!

  145

  4

  Джендо Джедев

  23.05 2024 в 20:32

  "А котараците подхвърлят досиета
  И си пият кафето!"

  Помните ли я тази песничка? Е, още е актуална, види се. Старите ченгеджийски номерца и минават и днес. Ами то с такива шарани, кълвящи на гола кука - как да не минават!

  605

  3

  Telluris Malus

  23.05 2024 в 20:30

  До Moirae:
  Страхувам се, че и двамата са ги засилили.

  4038

  2

  Moirae

  23.05 2024 в 20:13

  Пеевски се е засилил и иска на всяка цена да управлява с Бройката. И тук последното нещо е провеждането на политики, следване на някаква визия или принципи.

  1010

  1

  ПР

  23.05 2024 в 19:54

  "Няма коментари към тази новина!"
  Какво да се коментира?!
  Лично на мен,ми се повръща,не ми се коментира.
  Писна ми да живея всред това гнусно мутро-ченгеджийско-комутистическо-олигархично блато!Отгоре плуват само ла-на.Дебели и сочни.
  Смрад.Няма нищо под тях.Където и да пипнеш-ла-на.И май,надежда всяка тука оставете,трябва да се изпише с кафяви букви под Герба.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София