Quantcast

ГЕРБ и ДПС предлагали няколко варианта за банкова ваканция

Още не е ясно кое е кредит и кое е откраднато в КТБ, коментира Трайчо Трайков.

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2014 в 18:53 7038 10

Предизборен дебат в Нова телевизия.

Относно банковата ваканция (обсъждана след атаката срещу ПИБ) става въпрос за много варианти - да не се отвори в понеделник, да не се отвори три дни, да не отвори една банка, да не отворят три банки, защото в петък следобед (27 юни) бяха застрашени още няколко банки.

Това обяви Йордан Цонев от ДПС, бивш председател на парламентарната бюджетна комисия, в предизборния формат на Нова телевизия "Кастинг 240" на въпрос кой е предложил и кой е подкрепил идеята за банкова ваканция в началото на лятото.

По думите му ваканцията е била вариант заради липсата на възможност за ликвидна подкрепа в събота и неделя без помощта на другите банки.

В крайна сметка на заседание в БНБ на 28 юни банкерите поели ангажимент за 2.4 млрд. лв. дългова емисия, която била подготвена от финансовия министър Петър Чобанов (в момента водач на листи на ДПС).

В предизборния дебат участваха още Трайчо Трайков от Реформаторския блок, Владислав Горанов от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Светлин Танчев от "България без цензура". Първият въпрос към тях беше "Състоянието на банките и мина ли политическата промяна през трупа на една от тях и загубите на нейните вложители".

Според Трайчо Трайков за отговорите е необходима допълнителна информация. „Това, че я няма е проблем на управляващите по времето, когато се случи катастрофата с КТБ”, отбеляза бившият икономически и енергиен министър от кабинета на ГЕРБ.

Трайков посочи, че "все още не е ясно какво е качеството на кредитния портфейл на банката, колко от кредитите са добри, колко не са, колко са кредитите, дадени на свързани фирми, колко са нормалните... Т.е. в момента не се знае кое е кредит и кое е откраднато. Отговорът на този въпрос ще ни помогне да решим, дали банката трябва да се фалира и вложителите да получат парите си по реда на закона от Фонда за гарантиране на депозитите или да се търси друго решение".

По думите на Владислав Горанов от ГЕРБ, след като се види обективното състояние на банката, политиците трябва да преценят дали да изразходват публичен ресурс, за да решат проблема, или на търговски принцип да се търси нейното оздравяване.

„Ако едни пари са загубени, изхарчени, или ги няма, или трябва да ги плати данъкоплатецът, или да ги загубят хората. Трети отговор обикновено няма”, коментира Горанов.

„До това, което се стигна с тази банка, се подходи с двоен аршин, защото Първа инвестиционна банка беше подкрепена от държавата и беше осигурена ликвидност, а КТБ беше поставена под специален надзор”, смята Светлин Танчев. 

В отсъствието на парламент, процедурата се движи само по установения от закона път, отбеляза още Йордан Цонев. "Първата стъпка е да се види каква е капиталовата дупка в банката. След това БНБ трябва да покани акционерите или други инвеститори да я попълнят. Ако тези две стъпки не се случат БНБ обявява банката в несъстоятелност", обясни той.

Според Румен Гечев състоянието на българската банкова система е много добро, а проблемът с КТБ е обективен и субективен.

Изпразването на банката за един два дни имаше умисъл за тези, които атакуваха банката”, коментира социалистът.

Относно бъдещата данъчна политика Трайчо Траков обяви, че при управление с участието на Реформаторския блок увеличаване на данъците няма да има.

Преди дни от ГЕРБ обявиха, че се готвят да въведат допълнителен данък до 2% върху доходите на физическите лица, който да се определя и събира от общините.

Това не е увеличаване на данъците, а възможност, от която могат да се възползват общините, обясни отново финансовият експерт на ГЕРБ Владислав Горанов.

ДПС винаги е настоявала за запазване на плоския данък, а социалистите искат връщане на пропорционалната данъчна система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2014 в 13:02

За отбелязване е, че макар и непредставително за националната аудитория,предаването завърши със своеобразен кастинг на кандидатите-участници, който беше спечелен от....... Трайчо Трайков - представителя на Реформаторският блок, следван от Р. Гечев /БСП/, Вл. Горанов /ГЕРБ/, Св. Танчев /ББЦ/ и накрая, вечният и несменяем парламентарист Данчо Ментата /ДПС/!

07.09 2014 в 00:37

Каква изненада! ДПС и ГЕРБ рамо до рамо , ръка за ръка..Че кой крепеше на Доган обръчите 4 години?! Кой изливаше пари в КТБ , докато не и на Доган?! Кой се срещаше 40 пъти с Пеевски?! Кой , кой , кой?????? Ще ви завъртят такава коалицийка , че свят ще ви се завие..Ма хак да ни е..Всеки народ си заслужава управниците..

06.09 2014 в 22:53

Влади Горанов не трябва повече да се явява в предизборни диспути, защото той не умее да се държи като политик. Той дори не знаеше, че БСП и ББЦ са твърдо против гласуването по интернет на българите в чужбина, защото там те са 4-та и 5-та политически сили и затова разчитат на миньорите и контролирания вот в България, както се видя в репортажа на БТВ за откриването на кампанията на ББЦ в Стара Загора

06.09 2014 в 22:48

Тъпия трол "spirit" набързо е спретнал две много плоски лъжи.
1. ДПС и ГЕРБ общо имаха мнозинство в парламента по това време и ако са гласували за банкова "ваканция" тя щеше да е факт, а не е.
2. Алфа ресърч бяха най-близо до реалните резултати от изборите. За разлика от любимите вероятно на трола spirit - поръчкови статистически лъжци - "червен клоью" и "гълъб интернешънъл", Алфа ресърч предсказаха приблизително вярно резултата.
Стига с тия опорни точки много ви e тъп тролския екип.

06.09 2014 в 19:43

По Нова телевизия, която изобщо не била на Бойко Борисов, в „събота късен следобед” протече нещо като „Кастинг“. По едно време се стигна до „ужаса” с готвената банкова ваканция, за която много се изписа, изговори и блябосва, но всичките бостанджии усукват истината като макарон.

След като Румен Гечев в прав текст рече, че не само ГЕРБ и ДПС са поискали банкова ваканция, но и са ГЛАСУВАЛИ за това, операторите показваха нееднократно физиономията на Йордан Цонев от ДПС, на когото фейса му ту се смразавяше, ту се зачервяваше, ту изобщо чезнеше на фона на физическата височина на Гечев.
Румен Гечев заяви, че в „събота” на неофициална среща при президента Плевелиев ГЕРБ и ДПС единодушно СА ГЛАСУВАЛИ за банкова ваканция и единственият от присъстващите там, обявил се против това, е бил самият Гечев.
Емил Хърсев също поискал банкова ваканция след 30 минути реч.
На следващият ден – „в неделя” при президента ГЕРБ и ДПС са продължили да искат банкова ваканция, но слава Богу, „това безумие”, според банковите среди, не станало.
Йордан Цонев, видимо нервозен, направи опит да измъкне ДПС от батака на БОСТАНА, тръгвайки надълго и нашироко да обяснява какво се случило в петък следобед, събота, неделя, понеделник и после пак в неделя, пък в събота и петък, от което не се разбра нищо, освен, че „банковата ваканция” не била „банкова ваканция”, ами нещо, което не било „банкова ваканция”.
През това време по Нова телевизия рейтинга на участниците в дебата мереше любимата социологическа агенция Алфа Рисърч на Бойко Борисов, на която той единствено вярвал, според записа в къщата му в Банкя.

06.09 2014 в 19:14

Така, така. Плюйте Костов, слушайте Гечев и Данчо Ментата, и те ще ви закопаят многовариантно.

06.09 2014 в 19:10

Достатъчно предните управляващи са се постарали да се поприкрият и да забършат следите. Скоро години няма да разбере истината. Наистина ли искаме пак тия да ни управляват???

06.09 2014 в 19:09

Абе бяха ги събрали едни... хвани единия, удари другия.

06.09 2014 в 19:08

То че много е откраднато, откраднато о, а че го откарднаха БОСТАН е повече от ясно.

06.09 2014 в 19:00

Мента кажи:Къде е Бисерофффф?????