ГЕРБ и ДПС предлагали няколко варианта за банкова ваканция

Още не е ясно кое е кредит и кое е откраднато в КТБ, коментира Трайчо Трайков.

OFFNews 06 септември 2014 в 18:53 7726 10

Предизборен дебат в Нова телевизия.

Относно банковата ваканция (обсъждана след атаката срещу ПИБ) става въпрос за много варианти - да не се отвори в понеделник, да не се отвори три дни, да не отвори една банка, да не отворят три банки, защото в петък следобед (27 юни) бяха застрашени още няколко банки.

Това обяви Йордан Цонев от ДПС, бивш председател на парламентарната бюджетна комисия, в предизборния формат на Нова телевизия "Кастинг 240" на въпрос кой е предложил и кой е подкрепил идеята за банкова ваканция в началото на лятото.

По думите му ваканцията е била вариант заради липсата на възможност за ликвидна подкрепа в събота и неделя без помощта на другите банки.

В крайна сметка на заседание в БНБ на 28 юни банкерите поели ангажимент за 2.4 млрд. лв. дългова емисия, която била подготвена от финансовия министър Петър Чобанов (в момента водач на листи на ДПС).

В предизборния дебат участваха още Трайчо Трайков от Реформаторския блок, Владислав Горанов от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Светлин Танчев от "България без цензура". Първият въпрос към тях беше "Състоянието на банките и мина ли политическата промяна през трупа на една от тях и загубите на нейните вложители".

Според Трайчо Трайков за отговорите е необходима допълнителна информация. „Това, че я няма е проблем на управляващите по времето, когато се случи катастрофата с КТБ”, отбеляза бившият икономически и енергиен министър от кабинета на ГЕРБ.

Трайков посочи, че "все още не е ясно какво е качеството на кредитния портфейл на банката, колко от кредитите са добри, колко не са, колко са кредитите, дадени на свързани фирми, колко са нормалните... Т.е. в момента не се знае кое е кредит и кое е откраднато. Отговорът на този въпрос ще ни помогне да решим, дали банката трябва да се фалира и вложителите да получат парите си по реда на закона от Фонда за гарантиране на депозитите или да се търси друго решение".

По думите на Владислав Горанов от ГЕРБ, след като се види обективното състояние на банката, политиците трябва да преценят дали да изразходват публичен ресурс, за да решат проблема, или на търговски принцип да се търси нейното оздравяване.

„Ако едни пари са загубени, изхарчени, или ги няма, или трябва да ги плати данъкоплатецът, или да ги загубят хората. Трети отговор обикновено няма”, коментира Горанов.

„До това, което се стигна с тази банка, се подходи с двоен аршин, защото Първа инвестиционна банка беше подкрепена от държавата и беше осигурена ликвидност, а КТБ беше поставена под специален надзор”, смята Светлин Танчев. 

В отсъствието на парламент, процедурата се движи само по установения от закона път, отбеляза още Йордан Цонев. "Първата стъпка е да се види каква е капиталовата дупка в банката. След това БНБ трябва да покани акционерите или други инвеститори да я попълнят. Ако тези две стъпки не се случат БНБ обявява банката в несъстоятелност", обясни той.

Според Румен Гечев състоянието на българската банкова система е много добро, а проблемът с КТБ е обективен и субективен.

Изпразването на банката за един два дни имаше умисъл за тези, които атакуваха банката”, коментира социалистът.

Относно бъдещата данъчна политика Трайчо Траков обяви, че при управление с участието на Реформаторския блок увеличаване на данъците няма да има.

Преди дни от ГЕРБ обявиха, че се готвят да въведат допълнителен данък до 2% върху доходите на физическите лица, който да се определя и събира от общините.

Това не е увеличаване на данъците, а възможност, от която могат да се възползват общините, обясни отново финансовият експерт на ГЕРБ Владислав Горанов.

ДПС винаги е настоявала за запазване на плоския данък, а социалистите искат връщане на пропорционалната данъчна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews