ГЕРБ: ДПС разиграва цирк. ДПС: Гузен негонен бяга. "Атака": Браво на прокуратурата

Нели Чолашка 08 ноември 2013 в 13:15 5696 16

Лютви Местан и Бойко Борисов
Лютви Местан и Бойко Борисов

 

Депутатите от ГЕРБ и ДПС продължиха и днес с взаимните обвинения кой кога и защо е разбрал предварително за разследването срещу бившия вече депутат от ДПС Христо Бисеров.

Първоначално зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Лютви Местан даваха изявления и сипеха взаимни обвинения в кулоарите на парламента.  

Скнадла в пленарната зала обаче предизвика декларация на ГЕРБ, прочетена от Цвета Караянчева. В нея се казва:

"Председателят на ДПС Лютви Местан от свое и от името на почетния председател Ахмед Доган изигра ролята на изненадан и неинформиран за „подадената“ оставка на господин Бисеров. Станахме свидетели на театър, но театър за наивници, каквито според ДПС очевидно са българските граждани, българските медии и българските депутати.

На нарочна пресконференция господин Местан представи „лъжлива“ (както се оказа още на следващия ден) информация на българските медии, за да скрие за кратко истинските причини за кадровото сътресение в ДПС и управляващото мнозинство.

Оказа се, че за този криминално-политически сюжет има и още „неинформирани“ длъжностни лица. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, че не е запознат с информацията, която би трябвало да му бъде докладвана, поне преди да стигне до ръководството на ДПС...

Липсата на информираност на партийни лидери и ресорен за ДАНС вицепремиер би означавала, че те не владеят ситуацията и не се справят със задълженията си. Ако се окаже обаче, че те съзнателно и публично излъгаха, от това следва пълно оттегляне на общественото доверие от тях"

Местан, който беше споменат в декларацията стана да отговори на тази декларация, като я нарече "памфлет".

Той призова да не бъдат отправяни некоректни обвинения към главния прокурор Сотир Цацаров и към ДАНС. Местан. И допълни:

"Вие много добре знаете ние с каква информация разполагахме - това е официално огласената информация от главния прокурор. Не ние, а вие изпреварихте официалната информация - гузен негонен бяга"

Малко по-рано при поредно изявление пред медиите Местан обяви, че е много важно да се разбере от кой период са сметките на Христо Бисеров и дали това не е преди да стане член на ДПС.

"В интерес не само на ДПС, но и в публичен интерес е да се чуе екзистенц-минимум информация по този казус – да се знае от кога са тези сметки, от кой период са, дали засягат периода на битността на Христо Бисеров като член на ДПС.

Това е изключително важно да се знае. Аз не знам. Ако тези сметки са от преди това, ние имаме едно политическо измерение на казуса. Ако са след това – съвършено друго”, коментира Бисеров.

Според него Христо Бисеров не би избягал от страната.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше дал заявка за изказване от името на партията, но се отказа от тази изява, за да внесе искане за референдум за забраната за продажба на земята на чужденци.

По-късно пред журналисти той коментира:

"Поздравявам прокуратурата за бързите й действия. С това действие прокуратурата показва, че няма председател, зам.-председател на парламент, управляващ и т.н., когато трябва да действа.

За оставката на Бисеров колегите гласуваха „за”. Не мога да кажа защо гласуването мина без дебат. Ще кажа истински „браво” на прокуратурата, ако по същия начин поиска имунитета и на Росен Плевнелиев, за който излязоха данни, че е превеждал суми на офшорни сметки. Росен Плевнелиев не е свещена крава”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!