ГДБОП получи папка с документи за корупцията на ''Капитан Андреево'' с имена на служители на БАБХ

OFFNews 18 юли 2022 в 14:08 3598 0

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов внесе днес в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" папка с документи за нарушенията на ГКПП "Капитан Андреево". Христанов уточни, че в нея са всички налични данни до момента, свързани с пункта за проверка за нитрати във внасяните в страната плодове и зеленчуци, съобщи bTV.

Първите данни сред документите са още от края на 2011 година, когато отдаването на помещенията под наем от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е имало за цел да обслужи конкретни личности, обянсни зам.-министърът на земеделието.

По думите на Христанов в папката с документи присъстват и имената на хората, направили т.нар. корупционна схема възможна, като сред тях има и служители на БАБХ. Същите документи ще се дадат и на прокуратурата.

От 20 май БАБХ пое фитосанитарния и ветеринарен контрол на българо-турската граница върху стоки, вноса от трети страни за сметка на частната фирма "Евролаб 2011". Тя подаде жалби в съда, които бяха отхвърлени. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов твърди, че му е предлаган подкуп от предшественика му Пламен Моллов.

"За 10 години на камерите на ''Капитан Андреево'' няма нито един запис"

По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева заради факта, че досега проверките са извършвани от частна фирма. В момента представители на Европейската комисия правят одит на пункта - резултатът от него се чака през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови