ГЕРБ бранят ''Евролаб 2011'', а собственикът твърди, че премиерът стои зад атаката по фирмата му

Просто ми казаха: По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа, обясни изпълнителният директор на БАБХ д-р Даскалов

Ружа Райчева 26 май 2022 в 17:29 10607 4

Снимка БТА/Минко Чернев

Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Маноил Манев.

С помощта на Маноил Манев от ГЕРБ собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров обвини премиера Кирил Петков за натиск върху фирмата му - във връзка с разкритията за пропуснати ползи за държавата от граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

На днешното заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията бяха изслушани управителят и собственик на "Евролаб 2011" Васил Димитров, изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Даскалов, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов. След откритата част комисията премина в закрито заседание за допълнителни въпроси към гостите и конкретно към председателя на ДАНС Пламен Тончев, който отказа публично да оповести информация по случая.

Снимка: БТА/Минко Чернев - парламентарната антикорупционна комисия

На заседанието присъстваше и Венцислав Милушев - адвокатът на управителя на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Депутатът от ПП Константин Бачийски настоя, че парламентът не е съдебна зала и няма нужда да присъстват адвокати. Георги Георгиев от ИТН му отговори, че по време на 45-ото НС адвокатът на Иван Ангелов "Пилето" е присъствал по време на изслушване в Комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ.

Преди няколко дни държавата иззе взимането на проби за пестициди от "Евролаб 2011" и ги повери на Централната лаборатория на БАБХ. Вчера зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че на камерите на ГКПП "Капитан Андреево" за 10 години няма нито един запис. Той твърди, че полицейски екип е установил, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

В понеделник депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата "Евролаб 2011", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево", е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърди, че парите са предложени с цел фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата - "Евролаб 2011", да запази дейността си.

Маноил Манев от ГЕРБ, който геройски бранеше Иван "Пилето" в Комисията на Мая Манолова по ревизията, се държа по сходен начин и на днешното изслушване. Той няколко пъти заяви, че няма нужда от изслушването, щом шефът на ДАНС нямало да говори. Манев "подаде топката" на собственика на "Евролаб 2011" с въпрос дали премиерът Кирил Петков е причината за множеството институционални проверки на компанията му. Василев отговори, че именно Петков е причината за "неправомерния натиск върху фирмата му", тъй като проверките са започнали след посещение на премиера на българо-турската граница.

 Собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Снимка: БТА/Минко Чернев 

"На 1 април се стартира масова кампания спрямо моята фирма, за да ми се изземе бизнеса. ДАНС, МВР, БАБХ и НАП дойдоха на проверки. До момента няма констатирани нарушения", заяви управителят на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Адвокатът му Милушев подчерта, че няма нито една точка по неизпълнение на договора на "Евролаб 2011" за осъществяването на дейностите на "Капитан Андреево".

"Евролаб 2011" осъществява фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". Има заповед от БАБХ, която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което - според Димитров - дейността на фирмата му е практически спряна.

Той твърди, че възложените от изпълнителния директор на БАБХ д-р Христо Даскалов проверки са неправомерни и подобни действия трябва първо да бъдат одобрени от парламента, а след това и от Министерски съвет. 

Зам.-председателят на антикорупционната комисия Георги Георгиев от ИТН попита два пъти Васил Димитров кой е този "олигарх", който му се е "обадил да го притиска да му вземе бизнеса", както самият Димитров обяви в писмо до медиите. И двата пъти собственикът на "Евролаб 2011" отказа да разкрие кой е въпросният олигарх

Той твърди, че телефонното обаждане е от човек, близък до известен български бизнесмен. "Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си. Иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на определена от него цена, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата", каза Васил Димитров.

А изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Даскалов разказа за предложението за подкуп, което е получил: "Просто ми казаха: "По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа". Това бяха формулировките на човека, който направи предложението." 

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Даскалов. Снимка: БТА/Минко Чернев

Георги Георгиев от ИТН попита Даскалов защо след като е бил назначен на 31 декември 2021 г., заповедта му за проверка на "Капитан Андреево" идва чак на 17 май:

"Това, което ми направи впечатление, е че в изложението си използвахте думите "апетитен бизнес". Та, за мен е важно - Вие очевидно сте подготвен със заповедта от ден първи на назначението Ви, но тази заповед за оценка на лабораторията идва четири месеца по-късно. Защо има такова закъснение и след това изведнъж пускате тази заповед?"

"Напълно е разбираемо, че нямаше как още на 1 януари да действаме. Ние не сме безумци, които да правят някакви непремерени неща или такива, които ще създадат проблеми", отговори му д-р Даскалов. 

"Вие ми отговорихте като политик! Значи този хаос на границата е планиран, така ли излиза?", попита го Георгиев. Тук д-р Даскалов отвърна, че хаосът на границата е контролиран. 

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Снимка: БТА/Минко Чернев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

5

Marsalis

26.05 2022 в 20:16

Пропуква се корупционният модел, а?

5827

4

pisnamiotmutri

26.05 2022 в 19:39

Тровят народа с турски боклуци. Явно на ГРОБ им е важна тази практика 85% от сигналите за опасни храни в България са за турски продукти. Любопитно нали

9347

2

Анализи

26.05 2022 в 18:07

А бе само като видиш физиономията на собственика на лабораторията, ти става ясно за какво става дума.

12761

1

cepcem

26.05 2022 в 17:44

Беше много забавно като го попитаха за произхода на 2-та милиона, с които е оборудвана лабораторията.
- Регистрирали сте дружеството със 100 000 лв капитал. Какъв е произхода на 2-та милиона за оборудване?
- От оборот!
- А как направихте този оборот без оборудване?
- Ми, товаро-разтоварни дейности.
- Тоест, през това време лабораторията не е работила?
- Ааа, не, работеше си.

И след като се оплете като патка в кълчища, скочи Манев да обяснява, че проблемът е в неясния въпрос :)
Тия съвсем ни взеха за идиоти.

Да си припомним култовото:

- Г-н Цветанов, от къде взехте парите? - пита следователят.
- От скрина - отговаря Цветанов.
- А там кой ги слага? - продължава следователят.
- Тъстът ми ги слага - отговаря Цветанов.
- А на него кой ги дава? - пак пита следователят.
- Аз му ги давам - казва Цветанов.
- Добре, а Вие от къде ги взимате? - пита следователят.
- От скрина.