''За 10 години на камерите на ''Капитан Андреево'' няма нито един запис''

Ружа Райчева 25 май 2022 в 18:12 20023 7

Снимка БТА/Цветомир Петров

Как може на ГКПП "Капитан Андреево", в помещения на държавата, където се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис? Това е един въпрос, на който нямаме отговор. Изпратеният от нас полицейски екип установи, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пред bTV по повод скандала за пропуснатите ползи за държавата от граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

"Ние се опитахме да разберем къде изобщо са вързани камерите - отговор не ни беше даден. Една седмица търсехме накъде водят кабелите. Най-накрая, когато разбрахме, че не можем да го установим, изпратихме колеги от полицията да проверят. Екипът установи, че има три камери, наведени надолу и кабелите не водят наникъде. Това е бутафория - там няма нито един запис, нито една минута за последните 10 години!", заяви Христанов.

В понеделник депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата "Евролаб", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево", е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърди, че парите са предложени от бивш депутат - с цел фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си.

По думите на Костурков фирмата е била избрана по "неясен начин" през 2012 г. от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов (ГЕРБ). Договорът е изтекъл в края на ноември 2021 г., а на 31 декември 2021 г. зам.-директорът на БАБХ подписва нов договор с "Евролаб" при "неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори" - твърди Костурков.

Днес зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че ситуацията на "Капитан Андреево" е, меко казано, сериозна:

"Странна ситуация от 10 години се сбъдва на ГКПП "Капитан Андреево", най-сериозната ни граница - гранично контролно-пропускателен пункт между Азия и Европа, с огромен трафик. Най-накрая застава една частна фирма монополист, отговорна за абсолютно всичко, освен тясно специализираната дейност по санитарния контрол. Смущава ни, че там от 10 години имаме частна фирма, която не покрива почти нито един критерий за оценка на риска."

Христанов заяви, че начинът, по който се развиват събитията през последните четири месеца и голямата медийна кампания срещу него в последната седмица, го кара да си зададе въпроса кой стои зад това:"Една малка фирма няма ресурса да изпълни подобно нещо."

"Затова колеги от "Продължаваме промяната" няколко пъти заявиха, че зад това стои нещо по-голямо - интереси. Явно интереси на доста по-високо ниво от тази фирма биват засегнати", каза той.

Иван Христанов заяви, че докато казусът не се изясни, от Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

7

Човека

26.05 2022 в 02:39

Е вие ме застреляхте...

-60

6

офф бее

25.05 2022 в 23:47

Аз, ако взема помещение под наем от "държавата", кой закон ме задължава да сложа вътре камери, за да може "държавата" да ме гледа...?!
Питам, щото съм ползвал такова, и ни записи, ни камери е имало. В договора нямаше такова изискване...

Ако е трябвало да има, то тогава къде е била "държавата" десет години?! И ако някой от "държавата" не си е свършил работата, то той най-вероятно си има име...

Нямам намерение да защитавам въпросната фирма, защото имам обосновано предположение що за фирма е...

Но съм против и "държавата" да се държи като мутра!

2550

5

alfakentavur

25.05 2022 в 21:44

"Как може на ГКПП "Капитан Андреево", в помещения на държавата, където се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис? Това е един въпрос, на който нямаме отговор."

Предполагам, че като няма камери, а имаше записи, щяхте да имате отговор :D :D :D

5827

4

pisnamiotmutri

25.05 2022 в 21:33

Пуснете го това до ЕК нека видят как се вкарва дрога в Европа и да натиснат бг прокуратурата. С шум по нашите медии не става

6000

3

BD

25.05 2022 в 21:00

Ха още един път гласувайте за ГЕРБ-СДС!

1700

2

johnkill34

25.05 2022 в 19:37

Ако малко се напънат журналистите да поровят факти ще се натъкнат на един подобен скандал. "Мутренска фирма събира държавните такси от вноса в Бургас" Същия проблем с ОДБХ, същата година 2012. Само че там имаше будни хора, фирмаджии и журналисти (дори и телевизии) и като вдигнаха пушилка частната фирма я разкараха на третия месец. Едни къщички построени с пари от проекти и до днес да седят неизползваеми. Поровете се и направете паралена статия. Стига сте копирали един от друг само.

10298

1

AntiZ

25.05 2022 в 19:32

Камери?! Че за какво са им? Онзи простак от Банкя като го снимаха с пачки и кюлчета, та какво?