Гълъб Донев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция

В момента нямаме разговор с "Газпром Експорт", категоричен е Донев.

OFFNews 11 септември 2022 в 19:30 2598 4

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър-председател Гълъб Донев

"Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция", заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред Нова ТВ.

Според него това означава, че служебното правителство работи уверено за това енергийният хаос да бъде овладян. "Обвиняваха ни, че едва ли не ще саботираме работата по строителството. Екипната работа и професионализмът доказаха, че знае какво и как да правим. Работим по посоката, която е зададен", каза той.

Донев посочи, че когато интерконекторът заработи, ще имаме още един източник на доставка на газ: "Ще диверсифицираме източниците и ще имаме малко по-добра цена от сегашната".

"Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с "Газпром Експорт", нито отказ. Ние търсим чрез "Булгаргаз" начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни", коментира премиерът.

В момента нямаме разговор с "Газпром Експорт", категоричен е Донев.

Той подчерта, че "България не е молител, а два равноправни търговски партньори, които търсят начин да възобновят диалога по между си". 

"Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията - нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа", заяви то

Донев не отговори кои са мерките, които предлага служебното правителството. 

По думите му кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. "Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с "Газпром" е, ако не се водят разговор. Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога", категоричен е Донев.

Попитан защо след като е създаден на 3 август, първото заседание на щаба е на 22-и август, премиерът обясни, че това е "първото публично заседание, за кое има информация какво е решено".

"Единственото нещо, заради което намаляват цените, е дерогацията на руски суров петрол. В краткосрочен аспект сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме суров петрол На рафинерията в Бургас й трябват доставки почти всеки трети ден", уточни той. Според него е изключително трудно да минават танкери с петрол през Босфора. 

Той коментира и срещата си между шефовете на "Лукойл" в президентството.

"По времето, в което президентът провеждаше срещата, аз бях на среща с посланиците на държавите членки от ЕС. Това беше една много ползотворна среща, на която представих приоритетите на кабинета. Проведохме един наистина откровен диалог. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона", посочи той за срещата с европейските посланици.

Спадът на цената на горивата няма как да стане с молба, защото действат пазарни механизми и конкуренцията ще обвини служебното правителство за действия, които не са редни. Затова, че "Лукойл" са намалили цените на горивата не означава, че сме ги притиснали, а единственото нещо, за което могат да намалят цените е, че имаме дерогация за доставките на руски суров петрол, каза още той.

Според Донев появата на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова на честванията на 6 септември в Пловдив е станало след покана, но не знае от кого, като предположи, че е от пловдивската управа.

"Президентът носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство. Уволненията не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски", обясни той.

Донев заяви, че ролята на държавния глава е огромна отговорност и риск. "Негов е изборът за състава на служебното правителство", каза премиерът. Той не приема критиките, че служебният кабинет е реваншистки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

IvanofRumen

11.09 2022 в 20:26

Рашистка Путлерова слуга. Оставка

10298

2

AntiZ

11.09 2022 в 19:39

И що за идиот трябва да си, че да си кръстиш детето гълъб?! И после чакай тоя гълъб да стане нормален човек! Като казваше Тошко Колев, Бог да го прости:" накъде с това име, бе гражданино следовател?!"

10298

1

AntiZ

11.09 2022 в 19:35

Гугутка може и един акт с тръбата да си спретне! Да се самозадоволи, както обичаше да казва техният кумир, другарят тодор живков!