Европа ни препоръча суперпрокуратура като в Румъния

OFFNews 25 януари 2016 в 19:54 11834 13

Лаура Кьовеши

Еврокомисията поиска у нас да има суперпрокуратура по румънски модел. Това става ясно от черновата на мониторинговия доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде представен официално в сряда.

Черновата на доклада е публикувана в сайта Клуб Z. В текста дословно е посочена препоръката:

"Да приеме нов антикорупционен закон в съответствие със стратегията за борба с корупцията, включително и създаването на единен орган с независим мандат за борба с корупцията по високите етажи. Да гарантира бързото създаване на такава институция и да я осигури с необходимите ресурси."

Оглавяваната от придобилата голяма популярност прокурорка Лаура Кьовеши Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (D.N.A.) вкара в затвора десетки министри и депутати, повдигна обвинение на премиера Понта, както и на Мирча Бъсеску, брат на бившия президент Траян Бъсеску. Траян Бъсеску назначи Кьовеши на поста.

През март миналата година вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че е необходимо да се създаде нов единен орган за борба с корупцията и конфликта на интереси. Кунева покани у нас Кьовеши и Хория Джорджеску, шеф на Националната агенцията по интегритет на Румъния, за да "бъдат представени публично акценти от начина на работа на румънските антикорупционни органи и на какво дължат успеха си те".

Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата, обяви обаче през юни миналата година премиерът Бойко Борисов. Според него България вече е минала през периода, когато политици са "били влачени с белезници" и показвани по телевизиите.

Докладът е най-критичен към ВСС

Мониторинговият доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка е най-критичен към ВСС, съобщава БНТ.

Описват се случилите се около съвета събития и се критикуват непрозрачните процедури. Без да се посочват имена, са описани скандалите, включително с телефонните записи. Има критики, че в такива случаи ВСС се самосезира и започва работа по проблемите твърде бавно, едва след значителен обществен натиск.

За поредна година докладът препоръчва да се променят НК и НПК, отбелязва се неравномерната натовареност на съдилищата и се подкрепя идеята за проверка на работата на прокуратурата.

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, се посочва в текста. Комисията определя като окуражаващ факта, че мнозина съдии са говорили открито в подкрепа на съдебната реформа. Според комисията това е "здравословен признак" за появата на нова култура сред магистратите.

ЕК препоръчва ВСС да докаже, че взима решенията си за назначения в системата прозрачно, по ясни изисквания за качествата на назначаваните.

Като положителни стъпки са посочени изборът на главен съдебен инспектор и промените в системата за случайно разпределение на делата.

Според ЕК специализираните съд и прокуратура вече показват резултати, но се отбелязва, че са необходими повече присъди.

Препоръчват се законодателни промени, които да направят по-лесна работата на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

Докладът приветства възобновяването на реформите през 2015 година след застоя преди това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!