Еврокомисията проверява готовността ни при бедствия

Offnews 27 август 2014 в 12:06 2058 0

Снимка Булфото / Тихомира Методиева

Правителството отправи днес покана до Европейската комисия за извършване на партньорска проверка за способностите на страната за управление на риска от бедствия.

Темата беше обсъдена на заседанието на кабинета, на което гост беше комисар Кристалина Георгиева, съобщиха от правителствената пресслужба.

Извършването на оценки на риска, планирането на управлението на риска, както и провеждането на т. нар. партньорски проверки имат основно значение за осигуряването на интегриран подход за управлението на бедствия. Процесът на партньорски проверки се извършва изцяло на доброволна основа – по искане на държава-членка, посредством външно оценяване и взаимно обучение, с необвързващи препоръки за това как да се подобри политиката за управление при бедствия. Екип от външни експерти, чиято работа се финансира от Комисията, осъществява цялостен преглед на моментното състояние – готовността, способностите, съществуващите стратегии и др.

Техните констатации, анализи и препоръки дават възможност за подобряване на управлението и политиките, свързани с управлението при бедствия, както и за ангажирането на широк кръг от отговорни институции и заинтересовани страни.

През 2012 г. и 2013 г. пилотни партньорски проверки са проведени във Великобритания и във Финландия.

Правителството одобри и промени в Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Тяхната цел е да усъвършенстват правилата за работа на доброволните формирования.

С измененията се развиват текстовете, свързани с обученията на доброволците, като съобразно завършените курсове и придобита квалификация се определят и видовете дейности, които те могат да извършват. Предлага се и систематизиране на длъжностите в доброволните формирования – ръководител, заместник-ръководител и отговорник на група, като са въведени отличителни знаци, които се поставят на облеклата и екипировката им. От друга страна, нормативно е регламентирано полагаемата се екипировка на доброволците, като е обвързана с европейските стандарти за осъществяваната дейност.

В Наредбата са разграничени три вида доброволни формирования – формирование, което не разполага с пожарен и/или спасителен автомобил; формирование от смесен тип за подпомагане дейността на районните служби или участъците Пожарна безопасност и защита на населението; самостоятелно доброволно формирование. За създаване на предварителна организация за взаимодействие с органите за пожарна безопасност и защита на населението е предвидено разработването на планове за взаимодействие, определен е редът за организация на съвместни или самостоятелни дежурства.

В същото време правителството одобри позицията на България за предстоящия извънреден Европейски съвет, с която номинира Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. 

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови