Етичната комисия замаза случая със средния пръст на Чуколов (видео)

Елица Мартинова 31 октомври 2013 в 17:28 4033 12

Снимката, на която Десислав Чуколов от
Снимката, на която Десислав Чуколов от "Атака" показва среден пръст на протестиращите пред парламента.

Парламентарната комисия по вероизповеданията и парламентарната етика разгледа днес сигнала, подаден от група протестиращи, в който се твърди, че депутатът на "Атака" Десислав Чуколов им е показал среден пръст.

Сигналът бе внесен на заседанието на комисията на 10 октомври, когато по покана на Ирена Узунова от ГЕРБ присъстваха и демонстранти. Тогава те не бяха изслушани и отказът на ръководството доведе до конфликт между протестиращите и депутатите.

За да се предпазят този път, членовете на комисията въведоха "полуоткрит" режим на заседанието. На входа на залата репортерът на OFFNews бе спрян за проверка на журналистическата карта - нещо, което не се практикува, след като представителите на медиите вече са допуснати в сградата на парламента. На въпрос дали заседанието на комисията този път ще бъде закрито квесторите не можаха да дадат точен отговор.

Впоследствие се оказа, че ръководството е взело мерки, за да предотврати скандал. Ирена Узунова бе поканила общо 12 души на заседанието, но до залата бе допуснат единствено Николай Стайков, който бе упълномощен да представи сигнала.

След като се настани в залата, Стайков извади мобилния си телефон и започна да снима и с това предизвика недоволството на зам.-председателя на комисията Хюсеин Хафъзов от ДПС. Минути по-късно телефонът на Стайков му бе отнет от квестор.

"Г-н Чуколов, депутат, направи серия неприлични жестове, казвам - серия, в деня 4 октомври. Описани са, има ги на снимки, знаете за какво става дума, аз съм прекалено добре възпитан, за да ги повтарям. Второто нещо, което искам да кажа, е много по-скандално. Г-н Чуколов най-нагло излъга в национална телевизия, други телевизии и медии, които го питаха. Това е по-скандалното - един български депутат може да каже, че не е направил това, при положение, че има 14 души, които са го видели. От тях петима са отвън и чакат, за да ви обяснят", каза пред депутатите Николай Стайков.

Самият Десислав Чуколов не дойде на заседанието, макар че е бил поканен. От негово име обаче говориха колегите му от "Атака" Павел Шопов и Кристиан Димитров. Те изразиха единодушното мнение, че обвиненията не са автентични и са дирижирани от ГЕРБ. Двамата  бяха категорични, че сигналът се основава единствено на размазана снимка - похват, който според Димитров е характерен за милиционерщината и за ГЕРБ. Шопов окачестви сигнала като "пълна измислица".

Вместо дебати по сигнала, разговорите прераснаха в разправия и председателят на етичната комисия Пламен Славов не успя да въведе ред. По предложение на депутата от "Коалиция за България" Калин Милчев дискусията бе прекратена и се премина директно към гласуване.

От ГЕРБ настояха да се приеме решение със следния текст:

Комисията по вероизповедание и парламентарна етика намира, че на 4 октомври 2013 г. от народния представител Десислав Чуколов са нарушени обществения морал и парламентарна етика, и осъжда неговото поведение като недостойно за народен представител.

Предложението на ГЕРБ обаче беше отхвърлено.

В крайна сметка, единственото решение, което комисията взе по сигнала за средния пръст бе да се създаде работна група, която да изготви правила, по които ще бъдат разглеждани последващите сигнали за нарушения на етичните правила. Екипът е в състав Васил Антонов ("Коалиция за България"), Ирена Узунова (ГЕРБ), Хюсеин Хафъзов (ДПС) и Павел Шопов ("Атака").

След края на заседанието председателят Славов коментира, че според него комисията се е произнесла достатъчно ясно по случая, макар че самият Чуколов не присъства на заседанието, а въпросът дали наистина е показал среден пръст не бе разгледан обстойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!