''Ескалираща политически и вече конституционна криза''

Ако не се конституира парламентът, не знам и как ще се разпусне, каза социологът Боряна Димитрова

OFFNews 20 октомври 2022 в 12:07 1637 0

Боряна Димитрова

Снимка Архив

Боряна Димитрова

"Ние наистина сме в една ескалираща политическа и вече конституционна криза", коментира социологът Боряна Димитрова по повод безпрецедентната ситуация, в която парламентът вече втори ден не може да избере свой председател.

Парадоксът е в това, че ако не се конституира парламентът, не знам и как ще се разпусне, каза Димитрова в интервю за БНР.

По думите ѝ "допреди два дни "взорът беше във формирането на правителство. Сега кризата ескалира дотам, че ние се питаме – дали изобщо ще има парламент."

Според социолога може да отидем и по далеч и да се запитаме дали изобщо ще има парламентаризъм в България.

"Докато партиите се дискредитират една друга, това, което отеква в съзнанието на хората, е дискредитиране на парламентаризма", посочи тя.

Според нея трябва да се търси нова политическа логика:

"Водещото в тази ситуация е да се излезе от досегашната логика – трябва да има парламентарно мнозинство, символ на това мнозинство е фигурата на председателя. Респективно когато някой реши да бута парламентарното мнозинство, първо събаря председателя. В един изключително фрагментиран парламент, какъвто е настоящия, изходната позиция не може да бъде парламентарно мнозинство. Трябва да се търси друга политическа логика, която да стои зад излъчването на председател на парламента. Да се търси вече не през парламентарно мнозинство, през консенсусна фигура, да се търси кандидатура, по-авторитетна, от по-малките партии. Трябва да се предефинира политическата логика."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!