Елена Йончева: Камарата на строителите показва страх и паника от проверки

OFFNews 12 декември 2018 в 14:26 3062 0

Договарят се едни количествени обеми на сделките, след което се оказва, че изпълнението и разплащането по тези сделки е със стотици милиони повече, заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев по повод разплащателните практики към строителните фирми.

Той обясни, че 250 млн. лева са били разплатени без търг и процедура. Кутев припомни въпроса, на който депутатът от ПГ на „БСП за България” Петър Витанов поиска отговор - на какво основание и по какъв начин това се прави. „В закона пише, че такова нещо може да се направи само в рамките на дребни промени. В този случай говорим за „дребни промени” на стойност 250 млн. лева”, заяви Кутев.

„Нашето искане е само за проверка на българските магистрали в независима европейска лаборатория. Не разбираме- как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани 1000 строителни камиони. Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършването на такава проверка, това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България” Елена Йончева. Тя обясни, че от БСП подкрепят строителите и искат едно и също – да се строят качествени пътища. Тя допълни, че тяхната цял е в бъдеще да има и независим контрол от българската държава, от АПИ.

„Трябва да приемем европейския модел за контрол както при обявяване на обществени поръчки, така и при изпълнението им. Отговорност обаче за качеството на българските пътища не носят строителите. Затова ние не сме срещу строителите – ние помагаме на строителите”, категорична бе Йончева. По думите й отговорност носи мафиотският начин, по който се управлява в България, което е довело до срастването между бизнес и власт.

Тя цитира доклада на Държавния департамент на САЩ - 2017 г. за човешките права и припомни, че в него се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. „В доклада на Държавния департамент на САЩ – 2018 г. за инвестиционния климат се казва, че корупцията е ендемична - особено при реализирането на големите инфраструктурни проекти", заключи народният представител.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика