БСП не вярва на АПИ, иска европейска лаборатория да провери строителството на пътища

OFFNews 05 декември 2018 в 13:21 1890 1

В БСП не са доволни от отговора на АПИ по искането им да се направи проверка на качеството на строителството на пътищата в страната. Това обяви лидерът на червената партия Корнелия Нинова в НС.

Според нея отговорът на пътната агенция се забавил цели 30 дни и представлявал опит за хвърляне на прах в очите.

Нинова определи като абсурдно твърдението на АПИ, че не може да се направи проверка на вече построен път, както и че лабораторията, която трябва да направи изследванията, трябва да се посочи от самия строител. По думите на Нинова за БСП е неприемливо и искането от страна на АПИ червените да дадат експерти, с които обсъдят и решат проблемите.

Нинова допусна две хипотези за това предложение - некомпетентност или опит да ги вкарат в сговор с АПИ и строителите.

Именно затова ще продължим да настояваме независима европейска лаборатория да направи изследване на пътната настилка и то такава лаборатория, която не е оперирала в България, каза председателят на Столетницата.

Според депутата Елена Йончева, която  бе един от инициаторите за проверката, няма законова забрана да не се прави техническа експертиза на път след акт 16, защото не се изключва недобросъвестни протоколи за качеството и положените материали. Тя даде за пример пътя край Своге, където загинаха 20 души. Там протоколът 16 е бил перфектен, включително и от тези 300 метра, където бе катастрофата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

1

Краси

05.12 2018 в 15:07

Като сте тръгнали, проверете и тези пътища, които бяха строени по времето на Станишев. Че и там коловозите са с по 5 сантиметра дълбочина.