Еколози: Плановете за Пирин и Витоша влизат за одобрение през август

OFFNews 04 август 2016 в 13:19 4446 0

Министерство на околната среда и водите планира да свика Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), който да разгледа и приеме проектите за новите планове за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша през август.

За това предупреди коалицията "За да остане природа в България“. Планираните дати са 25 август за Пирин и 31 август за Витоша, уточняват еколозите.

Според закона за защитените територии ВЕЕС е органът, който препоръчва на министъра на околната среда - Ивелина Василева, дали да приеме или да върне двата плана. След нейното одобрение плановете отиват за гласуване от Министерски съвет. Фактът, че се свиква заседание на ВЕЕС означава, че МОСВ приема проектите на двата плана и вече е задвижило процедурата по тяхното окончателно одобряване, пишат от коалицията. 

И двата проектоплана бяха върнати за основно преработване, след като се оказа, че изпълнителят им – фирмата „Пролес“, не е спазил заданието. 

Проектът за план за управление на Национален парк Пирин, например, предвижда увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в сърцето на планината, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега), обясняват от "За да остане природа в България". Проектът за план за управление на Природен парк Витоша предвижда строежите на нови ски писти и лифтове, както и нови сгради да се разрешат за 40% от територията на парка (при разрешена сега само подмяна на съществуващите). 

Национален парк Пирин и Природен парк Витоша са част от европейската екологична мрежа Натура 2000, а Пирин – и от Световното природно наследство. Разработването на плановете се плаща с европейски средства. До приемането им са в сила сегашните планове за управление на двата парка. Те забраняват ново застрояване и сечи, като следват нормите на Закона за защитените територии, който отразява изискванията на международното законодателство. Сегашните планове все още гарантират запазването на един от десетте най-стари парка в Европа – Витоша, и на Пирин, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

През септември коалицията „За да остане природа в България“ свиква протест за запазване на защитените територии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!