ЕК ни се скара: Имате изключение за санкциите срещу руския петрол, за да се снабдявате, не да продавате

OFFNews 31 октомври 2022 в 23:35 5870 6

Европейската комисия

Снимка Пресслужба на ЕК

Европейската комисия

По-рано тази година България получи изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Изключението е до края на 2024 г. Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни, поясни той.

Говорителят допълни, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите, а насоките са представени на сайта на ЕК.

"Демократична България": Българското правителство работи в услуга на "Лукойл"

ЕК обори енергийния ни министър по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предишното правителство, за да се намалят цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар, реагира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

ЕК е категорична - "България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време заради специфичното си географско положение. То не се прави, за да го препродава на други страни-членки или на трети страни". Българското правителство обаче прави точно обратното - работи в услуга на "Лукойл", за да се максимизират печалбите му, за сметка на по-високи цени за българските потребители, коментира Мирчев.

От "Демократична България" настояваме правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България. Припомням, че единствената политическа сила, която поиска оставката на този министър - заради неадекватността му и зависимости от Русия, е "Демократична България", още в началото на септември 2022 г., заяви още Ивайло Мирчев.

МФ: България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт

В понеделник вечерта Министерството на финансите излезе с "уточнения относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството по отношение на отмяна на забраната за износ от страна на Лукойл Нефтохим на нефтопродукти, произведени в България на базата на внесен суров нефт от Русия".

"Както говорителят на Европейската комисия съобщи, на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка.

Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия. За Ваше улеснение ние Ви предоставяме въпросите и отговорите от сайта на ЕК. Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия." - заявиха от пресцентъра на МФ.

"Важно е да се отбележи, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика. Считаме, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията." - твърдят още от Министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

01.11 2022 в 10:28

Гълъбарник, Сър.

345

4

Джендо Джедев

01.11 2022 в 06:51

Нашите Андрешковци пак се пробват да пробутват традиционните балкански хитрости... :D

10212

3

Човека

01.11 2022 в 01:42

Миришеше на нещо тая партия между президента и герб за цените на бензина. А то ето какво било.

2550

2

alfakentavur

01.11 2022 в 00:24

Ако продаваме или искаме да продаваме - значи купуваме повече отколкото ни трябва. ЕК да се поинтересува и от това.

2923

1

Cornucopia

31.10 2022 в 23:41

Пробват се радевите путинисти. Всичко за фронта, всичко за пАбедата. Измекяри долни.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки