Е-правителство обхваща процесите в земеделието у нас

Идеята обясни по време на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето” министърът на земеделието Явор Гечев

Нели Колева 29 септември 2022 в 13:31 10532 0

Явор Гечев

Снимка Нели Колева

Министърът на земеделието Явор Гечев

Специализирана електронна платформа да управлява процесите на земеделието у нас, като обедини всички системи в сектора. Целта е да се спестят време и ресурси на земеделските производители, на които в момента се налага да обикалят различни институции за подаване на документи.

Това представи в рамките на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето” в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че идеята за визията на цифровизацията на публичната администрация и административните услуги е негова лична и с нея не ангажира Министерството на земеделието.

„Но си позволих да го направя, защото това трябва да се знае. Че всички системи могат да бъдат обединени, че има някои компоненти, които са направени и че самата система в министерството може да изглежда като конструктор „Лего”. Плюс това редица от системите не си говорят. Идеята е всичкото това да придобие формата на специализирано електронно правителство за управление на процесите в земеделието у нас”, обясни земеделският министър.

При представянето на визията си за обединението на регистрите министър Гечев даде примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Още следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения. "За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа", отбеляза той.

"Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните", каза министърът.

В рамките на #AGRO 4.0 се обсъждат европейските и национални политики за цифрово земеделие 2021-2027 г., възможностите за финансиране на цифровата трансформация на агросектора и селските райони. Представени са и технологиите на Земеделие 4.0, тяхното приложение и ползи за успешен агробизнес. Във фокуса на конференцията е и решаването на настоящите екологични и социални предизвикателства пред земеделските производители чрез новите технологии в селското стопанство.

С доклади в конференцията участват министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, експерти от Министерството на земеделието, от ДФ „Земеделие”, Аграрният университет в Пловдив и др.

Участниците в #AGRO 4.0 обсъдиха стратегическия план по ОСП 2023-2027 и Националния план за възстановяване и устойчивост, както и Инструмента FaST на Европейската комисия (ЕК), програмата „Цифрова Европа” в подкрепа създаването на цифрови иновационни хъбове и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация. Във фокуса на дебатите бяха и програмата на ЕС „Хоризонт Европа”, националните научни програми на МОН, система за мониторинг на площта и др.

По-късно през деня министър Гечев присъства на подписването на Меморандум за сътрудничество между Университет по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив за учредяване на консорциума PlovdivWineUni. В него ще се включи и Виторио Новела, заместник-президент на Международна организация по лозата и виното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови