Двама посланици, подкрепили протестите, получават орден „Стара планина“

OFFNews Последна промяна на 06 август 2014 в 19:37 1587 6

Филип Отие и Матиас Хьопфнер

Бившият френски посланик Филип Отие и посланика на Германия Матиас Хьопфнер, които подкрепиха протеста срещу правителството на Пламен Орешарски, ще получат орден „Стара планина“.

Двамата посланици са предложени от служебния кабинет за получаването на най-високото държавно отличие, съобщи премиерът Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин отказа да награди с орден „Стара планина“ френския посланик Филип Отие след края на мандата му миналата есен.

Филип Отие и Матиас Хьопфнер призоваха в обща позиция България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властта - да се вслуша в гражданското общество. Те обявиха, че доброто управление на страната е в интерес не само на всички българи, но и на Европа.

След призива на двамата посланици от правителството заявиха, че те се намесват във вътрешната политика на страната , което превишава правомощията им.

Външният министър Кристиан Вигенин пък обясни, че не приема като наказание решението на правителството да награди посланика с орден „Стара планина“, каквато е традицията от години.

Той уточни, че досега орденът е даван „на килограм“ и затова трябва да се въведе ред за даването на най-голямото отличие на страната, като дори е възможно да се създаде отделен орден специално за посланиците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2014 в 00:40

Тая награда съвсем се девалвира, като я раздават наляво и надясно на сульо и пульо.

06.08 2014 в 23:36

Изродите от жълтите павета :):) харесва ми...Аз съм изрод от жълтото паве. И сега управлявам...обувките си.

06.08 2014 в 23:15

Гъзолизането пак започна!

06.08 2014 в 21:07

Не викай, ППЛ, няма кой да те чуе! Бог високо, Съселът и популацията му - в Брюксел. Стискам ръцете на тези двама чужденци, които в тежък момент подкрепиха прогресивните хора на България и показаха среден пръст на червените гнусари!

06.08 2014 в 21:07

ППЛ(вероятно означава прост партиен лумпен),като му чета изцепките.Червените олигарси ликвидираха окончателно нацията със спретнатия преход ,след като луканов я докара до пореден фалит и сега този кухоглавец говори за оцеляване при комунистическа власт,което си е гавра с народната памет и пенсионерското достойнство,чиито осигуровки БКП превърна в частен капитал..А,ти ,нищожество неграмотно, до образованието,културата и достойнството на нас от жълтите павета,сто живота да се напъваш не би могъл да се приближиш,защото си куха комунистическа подлизурска тиква...

06.08 2014 в 20:19

ЕТО ТОВА НЯМА ДА ПРОСТИМ НА СТАНИШЕВ - ДА ДОКАРА ИЗРОДИТЕ ОТ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ, ЗА КРАТКО ЩЕ БЪДЕ НО ЩЕ ГО ПОМНИМ ВЕЧНО, КОЙТО ОЦЕЛЕЕ....