Двама посланици, подкрепили протестите, получават орден „Стара планина“

OFFNews 06 август 2014 в 19:37 2309 6

Филип Отие и Матиас Хьопфнер

Бившият френски посланик Филип Отие и посланика на Германия Матиас Хьопфнер, които подкрепиха протеста срещу правителството на Пламен Орешарски, ще получат орден „Стара планина“.

Двамата посланици са предложени от служебния кабинет за получаването на най-високото държавно отличие, съобщи премиерът Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин отказа да награди с орден „Стара планина“ френския посланик Филип Отие след края на мандата му миналата есен.

Филип Отие и Матиас Хьопфнер призоваха в обща позиция България да се откаже от олигархичния модел на управление, а властта - да се вслуша в гражданското общество. Те обявиха, че доброто управление на страната е в интерес не само на всички българи, но и на Европа.

След призива на двамата посланици от правителството заявиха, че те се намесват във вътрешната политика на страната , което превишава правомощията им.

Външният министър Кристиан Вигенин пък обясни, че не приема като наказание решението на правителството да награди посланика с орден „Стара планина“, каквато е традицията от години.

Той уточни, че досега орденът е даван „на килограм“ и затова трябва да се въведе ред за даването на най-голямото отличие на страната, като дори е възможно да се създаде отделен орден специално за посланиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови