ДСБ поиска ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан

OFFNews Последна промяна на 04 март 2019 в 10:11 3599 8

Демократи за Силна България настоява за изключването на партията на Виктор Орбан ФИДЕС от ЕНП, съобщават тъмносините.

Ръководството на партията, която е част от обединението Демократична България, днес е изпратило официално писмо до председателя на ЕНП г-н Жозеф Дол с настояване да стартира процедурата, регламентирана в чл. 9 от Устава на ЕНП относно изключване на партия членка, окончателното решение за което се взима от Политическата Асамблея на ЕНП.

Нашите аргументи са ясни и принципни, те произтичат от завета на основателите на ЕНП и създателите на ЕС, от нашия християндемократически възглед за човека и обществото, от стремежа ни за силна и единна Европа, от последователната ни борба за енергийна, стопанска и политическа независимост на народите в Източна Европа от режима в Кремъл, заявяват от ДСБ.

Според тях през последните години, Орбан се превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики. 

Режимът в Будапеща, противно на националните традиции на унгарския народ и неговите стратегически интереси, се превърна в ключов съюзник на Владимир Путин в прокарване на неговите политики за разделяне и отслабване на ЕС, заявяват още тъмносините. 

Според ДСБ ФИДЕС и Орбан са се превърнали в отровен пример как, чрез безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес, е възможно в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989 г.

Пример, с готовност следван от Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа.

Лицемерните призиви за патриотизъм и християнски ценности не могат да ни заблудят, най-малко нас - българските патриоти. Ние видяхме как само преди броени седмици Орбан положи огромни лични усилия за проваляне на членството на Македония в ЕС и НАТО и дори даде убежище на Никола Груевски, който изгради своята машина за антибългарска пропаганда със средствата на руските и сръбски служби и приближени до ФИДЕС унгарски олигарси, посочват още от ДСБ.

От партията напомнят че, когато през месец септември ЕП осъди корупцията и авторитарните домогвания на унгарското правителство, единствен сред българските евродепутати от ЕНП, срещу режима на Орбан гласува Светослав Малинов от Демократична България, член на ДСБ.

Призоваваме българския премиер г-н Борисов и партията му ГЕРБ също да подкрепят изключването на ФИДЕС от ЕНП, макар отлично да съзнаваме, че между двете партии няма особена разлика. Отправяме този апел основно заради привържениците на ЕНП, заявяват още от дясната партия.

Те са категорични, че Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува европейските ценности.

Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението не само за ФИДЕС, но и за ГЕРБ, твърдят от ДСБ.

Тъмносините се обръщат към останалите извънпарламентарни партии от България, членки на ЕНП- СДС и ДБГ, чиито членове и симпатизанти, както и нашите, са особено чувствителни към всяко погазване на принципите на свободата и демокрацията, към проявите на корупция и потискане на свободния пазар, към опитите за разрушаване на европейското единство.

"Надяваме се заедно да работим за възраждането на образа на ЕНП като не само на най-голяма, но и на най-принципна партия в Европейския парламент и за достойното място на българските представители в нея.
Категоричната ни позиция за изключване на ФИДЕС се затвържадва и от писмо, в което Виктор Орбан търси подкрепа от ДСБ за ръководената от него партия в отговор на нарастващата вълна на негодувание в ядрото на про-европейски настроените гласоподавателите на ЕНП. В писмото си г-н Орбан не само не дава гаранции че поведението на ФИДЕС ще се поправи, а дава заявка че линията на водената от него политика ще се задълбочава в посока подриване устоите на Европейския Съюз и репутацията на ЕНП", заявяват още от ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

7

Tabadatko

04.03 2019 в 14:46

Ооо, атаката тука е мощна. Тролите надигнаха глави. Леко, да не пейстнете и инструкциите. Един славянин вече се обърка. :)

4005

6

МАНГО

04.03 2019 в 14:20

Кой бяха тези ДСБ?
А, едни от тези, дето лапат от партийните субсидии.
И с един .... Кънев начело - подлога на един асистент от ВИИ "Карл Маркс".

5900

5

Старши

04.03 2019 в 13:57

" Ръководството на партията, която е част от обединението Демократична България"
" Ръководството" не партията дсб която както се знае е част от файтонджийското обединение дб отива да си мери пишката с партия която е на власт в държава от ЕС.
Не не мога да си представя как може да има токова МАЛОУМНИ хора ,е все пак сме в България.


7568

4

Tabadatko

04.03 2019 в 13:51

Браво на ДСБ. Митът за Орбан в България е като мита за Доналд Тръмп. Но при Тръмп цялата власт не е в една клика. Затова путинофилите тука вече не го споменават така често, както при избирането му. :)

4000

3

Начо Папазов

04.03 2019 в 12:21

До ГГГ 111 Драги мой не си прав Фидеса има 12 евродепутата с шан за триняйсти нашите от ДСБ имат еудин с шанс за втори

4245

2

rrr11

04.03 2019 в 11:22

ДСБ- 1 евродепутат, влязъл от коалиция РБ. ФИДЕС- 11 евродепутата. Това е като вица с мухата и слона. Левите либералчета стават все по-смешни.

10372

1

elbarbudo

04.03 2019 в 10:14

А членския внос платиха ли си?