ДПС уклончиви дали ще подкрепят ГЕРБ за промените в ЦИК

OFFNews 27 март 2014 в 12:02 3182 0

Мустафа Карадайъ

Снимка БГНЕС

"Не сме искали никой да внася законопроект. В конкретния случай явно има оценка, че картината, която е в момента, ако ползвам нечии термини, е "несправедлива", а ние още на 20 март обявихме, че е незаконна."

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е сред законотворците на новия Изборен кодекс.

На няколко пъти Карадайъ отговори уклончиво на въпроса дали ДПС ще подкрепи в пленарна зала промените в Изборния кодекс, които вчера ГЕРБ внесоха деловодството на парламента. Той оцени законопроекта на ГЕРБ като "опит на замазване на нарушението, с което е отнето място на ДПС".

"Проблемът е ясен, отнето е едното полагащо се по закон място на ДПС в ЦИК и от тази гледна точка ние казахме, че няма да имаме инициативата за решаването на този въпрос, но всяка една инициатива в тази насока - да се реши въпросът, считаме, че е ангажимент и воля на всички онези, които считат себе си за съучастници в създаването на казуса", бе уклончивият отговор на Мустафа Карадайъ.

Депутатът намекна, че ДПС няма да се "разсърдят" на коалиционния си партньор "Коалиция за България", ако левицата не подкрепи промените в състава на ЦИК.

"Ние не сме инициатори на законопроекта и който и да не го подкрепя, ние ще го оставим на тяхната съвет", каза Карадайъ.

В същото време той коментира, че промените в състава на ЦИК и искането до Конституционния съд, което БСП ще отправи във връзка с президентския указ, не са взаимно изключващи се неща. С това Карадайъ създаде впечатлението, че е възможно ДПС да подкрепят и ГЕРБ за поправките в Изборния кодекс, и БСП за искането до КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!