БСП атакува указ на президента Плевнелиев пред Конституционния съд

OFFNews 26 март 2014 в 14:42 2854 19

Мая Манолова

Снимка БГНЕС

"Подготвена е жалба срещу указа на президента Плевнелиев до Конституционния съд. Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред КС."

Това заяви в кулоарите на парламента червеното острие Мая Манолова. Информацията бе съобщена по-рано днес от лидера на "Коалиция за България".

На въпроса какво ще предприеме БСП, ако КС не уважи жалбата на левицата Мая Манолова отговори:

"Не мога да предопределям действията, разположени във времето на Конституционния съд, но парламентът има и други възможности за реакция в конкретната хипотеза, а именно - откровеното нарушаване на ИК от президента Плевнелиев."

Попитана дали визира възможността за импийчмънт, Манолова заяви, че не иска да коментира хипотези и бъдещи действия.

Манолова обяви още, че не приема критики по Изборния кодекс от "правни колоси" като Бойко Борисов и Десислава Атанасова. Тя коментира, че ГЕРБ са недоволни, защото за предстоящите избори "мачът не е уговорен и реферът не е техен".

Държавният глава Плевнелиев "разгневи" левицата миналия четвъртък, когато, без да чака края на дебатите в парламента, издаде указ, с който разпредели местата в ЦИК и даде спорния мандат на ГЕРБ. Още тогава "Коалиция за България" и ДПС възразиха срещу законосъобразността на президентското решение. Според авторите на новия Изборен кодекс, сред които са Манолова и колегата й от ДПС Четин Казак, изборните текстове разписват ясни правила за определянето на мандатите в състава на новата комисия и Плевнелиев ги е нарушил. 

В началото на тази седмица  след КСНС при президента и ДПС, и ГЕРБ се обявиха "за" законодателни промени, които да разширят състава на ЦИК, така че и двете партии да са удовлетворени. В изненадващо изказване вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се отказва от спорното място в полза на ГЕРБ.

Самата Манолова отхвърли възможността за корекции в изборното законодателство. По думите й евентуални поправки ще значат, че парламентът се опитва да поправи гаф, който си е изцяло на президента Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!