И Борисов, и Местан поискаха съставът на ЦИК да се увеличи

OFFNews 24 март 2014 в 15:42 3328 1

Бойко Борисов и Лютви Местан

Снимка ГЕРБ

„За“ промени в Изборния кодекс се обявиха днес лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов.

Партийните лидери коментираха темата, след като излязоха от извънредния КСНС, който се проведе днес в Президентството. Двамата обсъдиха идеите си "на кафе" в Кърджали в събота.

Според Лютви Местан изход от ситуацията може да се намери, ако бъдат направени законодателни промени.

„Смятам, че правилният изход от ситуацията около ЦИК в е закона да се уреди постоянния състав, но и да има разпоредба, в която да се запише, че той се попълва с членове от онези политически сили, които имат представителство в Европейския парламент, без да са представени в националния“, каза Местан.

Той призна, че някои от текстовете на новото изборно законодателство не са „съвсем прецизни“. Ако идеята на ДПС бъде реализирана, всички 19 членове на ЦИК ще бъдат кандидатури на партиите в Народното събрание, а представителите формациите в Европарламента ще са извън тази бройка.

Нуждата от законодателни промени бе подкрепена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Казах и на г-н Миков, и на г-н Местан – готов съм отново да дискутираме по избирателната комисия. За един ден може да се промени законът. Тяхната аритметика не излиза. ДПС и „Атака“ спорят, че се чувстват пренебрегнати. А ние? Най-малкото е да увеличат членовете на избирателната комисия“, каза експремиерът и допълни: „ЦИК е важен, защото по същия начин се пренареждат избирателните комисии. В Европа вече знаят на какъв принцип работят – с гласовете на БСП, ДПС, и „Атака“.

Коментар по темата направи и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, според когото сметките за ЦИК са плод на договорки между ГЕРБ и ДПС.

„Те гласуват заедно в парламента и сега ще се разберат, нямам съмнения просто“, каза лидерът на „Атака“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови