ДПС ще имат депутат от София-област, но водачът на листата им е изместен с преференции

Ружа Райчева 04 октомври 2022 в 20:30 5330 0

Цветан Енчев

Снимка Архив

Цветан Енчев

Кои кандидат-депутати от 26 МИР София-област влизат в 48-ото Народно събрание? OFFNews направи списък с бъдещите депутати.

Мандатите в София-област са осем. Първи в 26 МИР са ГЕРБ - с три мандата, а първите трима в листата им са Младен Маринов, Радомир Чолаков и Марин Маринов. Валентин Милушев, който заема девета позиция, размества класирането, тъй като е събрал 2103 преференциални гласа. По този начин Милушев измества Марин Маринов и най-вероятно ще се закълне на неговото място като депутат. 

Втори в 26 МИР са "Продължаваме промяната" - с един мандат. Екоактивистът Александър Дунчев е техният водач за листата за София-област, размествания няма. На миналите избори той отново беше изборът на ПП за 26 МИР.

Трето място в София-област заема БСП - партията също получава един мандат. Водачът на листата ѝ за 26 МИР е Иван Ченчев, от което следва, че той най-вероятно ще бъде депутат.

Четвърти са "Възраждане" - с един мандат - следователно строителният предприемач Александър Арангелов ще се закълне като депутат. 

"Български възход" също получават един мандат от 26 МИР и съотвено водачът на листата им Гален Монев влиза в парламента.

Ситуацията с преференциалния вот при ДПС, които също ще имат народен представител от 26 МИР София-област, е по-заплетена. Водачът на листата им Цветан Енчев не събира достатъчен брой преференции и е изместен от Николай Аргиров, който заема петото място в списъка. Аргиров е получил 1218 преференциални гласа, което е повече от преференциите за Енчев (336 плюс общият брой гласове непреференциален вот - 754).

Въпреки това мястото на Енчев в Народното събрание най-вероятно е гарантирано, тъй като той оглавява листата на ДПС във Враца, където партията също получава един мандат.

Според резултата от вота "Демократична България" не излъчват народен представител от 26 МИР.

Ето и списъка на всички депутати, които най-вероятно влизат в НС от Софийска област:

ГЕРБ

1. Младен Маринов
2. Радомир Чолаков
3. Марин Маринов

Продължаваме промяната

1. Александър Дунчев

БСП 

1. Иван Ченчев

Възраждане

1. Александър Арангелов

Български възход

1. Гален Монев

ДПС

1. Николай Аргиров (измества водача на листата Цветан Енчев)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!