Достъпът до БУЛСТАТ регистъра ще е с електронен подпис или цифров сертификат

Данните за вход няма да бъдат публично достъпни

Йорданка Веселинова 16 февруари 2022 в 10:57 1508 0

Снимка parliament.bg

Депутатите приеха законопроекта за изменение на Закона за регистъра БУЛСТАТ със 126 гласа "за", 12 "против" и 5 "въздържал се".

Повечето депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС бяха в залата, но не участваха в гласуването.

По предложение на Атанас Славов от ДБ законопроектът беше гласуван и приет и на второ четене.

Вносителите на законопроекта са Атанас Славов, Ива Митева, Стою Стоев, Стоил Стоилов и Филип Попов.

С промените в Закона трябва да бъдат адаптирани разпоредбите на ЕП за защита на личните данни, както и Общият регламент за защита на личните данни. С измененията достъпът до регистъра ще е възможен с електронен подпис или цифров сертификат. Освен това данните, които служат за вход, няма да бъдат публично достъпни. Прилагането на мерките трябва да бъде обезпечено от Агенцията по вписванията.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната му група ще подкрепи законопроекта, но попита дали е имало теч на данни в регистъра в началото на годината. Гаджев припомни, че ПГ на ГЕРБ-СДС е задала въпрос към правосъдния министър Надежда Йорданова още преди месец.

Йорданова, която беше в зала за представянето на законопроекта, заяви, че теч на данни не е имало, а твърденията на Гаджев са спекулации. Тя припомни, че данните в регистъра Булстат са публични от 2005 г., когато освен телефонни номера и имейл адреси са били видими и ЕГН-тата на хората със свободни професии. Тя заяви, че в началото на годината входът до регистъра е бил променен с 9-цифров идентификатор.

Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че теч не е имало, а за публичните лични данни в регистъра БУЛСТАТ са виновни ГЕРБ. След него Анна Александрова от ГЕРБ взе думата и обвини ръководството на НС, които криели правосъдния министър Йорданова и не ѝ позволявали да отговори на въпроса за теча на лични данни. (На 8 януари юрист съобщи пред БНР, че личните данни на над 300 хил. души са изтекли  в регистъра на БУЛСТАТ. Последва скандал, твърдеше се, че сред изтеклите данни на хората със свободни професии са постоянни адреси, имейли, мобилни телефони и ЕГН-та. В края на деня на извънреден брифинг министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов отрекоха да е имало теч на данни.)

След това председателят на НС Никола Минчев припомни, че Йорданова е отсъствала само два пъти от парламентарния контрол - и двата пъти заради неотложен служебен ангажимент. Той допълни, че съгласно правилника на НС по време на парламентарен контрол първо се изслушват премиерът и вицепремиерите, а едва след това се преминава към изслушване на министрите. Минчев припомни, че в последните седмици изобщо не се стига до изслушване на министри, защото дори времето за въпроси към вицепремиерите не достига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!