Дончева на среща вляво: И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми

Кръглата маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение" излезе с обща декларация

Ружа Райчева 29 ноември 2022 в 16:21 10685 9

Татяна Дончева на кръглата маса под надслов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Татяна Дончева на кръглата маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение"

Представители на вътрешната опозиция на БСП, както и лидерите на АБВ, "Изправи се, България", "Движение 21", "Нормална държава" и МИР се обединиха върху обща декларация. 

Това се случи по време на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение", на която присъстваха в частност Георги Пирински и Кирил Добрев, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на "Изправи се, България" – Мая Манолова, на "Движение 21" – Татяна Дончева, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, и на партия МИР - Симеон Славчев.

Станишев отказал поканата за срещата за ново ляво обединение

Председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова призова присъстващите да не се поддават на т. нар. "амнистия", предложена от Корнелия Нинова: "БСП нито е главна прокуратура, нито Нинова е главен инквизитор, за да дава индулгенции. Колкото повече единомислещи сме заедно, толкова по-добре. Нека сме в едно семейство, нека се караме, ако трябва, но да бъдем заедно и да побеждаваме."

"Нашата кауза е солидарността - на социалисти, хората на лявата идея, граждани. Разделенията, трупани с години, заплашват с разпад обществото и държавата. Задълбочаващите се неравенства рушат доверието. Ставаме все по-несвободни и независими и като индивиди, и като общество. Какво да се прави? Да отстояваме свободата, икономическата и социална свобода, свободата сам да определяш живота си, но на принципа равна свобода на всички, а не само за икономически и социално силните.

Да насърчаваме солидарността, защото липсата ѝ води до най-големите недостатъци на обществото. Ние трябва да назовем основните леви ориентири, за да се върне лявата идея обратно в обществото. Искаме да живеем в държава, в която икономическите и социални разделения са възможно най-малко. Време е за широк ляв фронт, защото за социализма има място в България", пише в декларацията, върху която се обедини кръглата маса. 

В декларацията на лявата среща се акцентира върху важността от въвеждането на прогресивни данъци с необлагаем минимум, за да се преодолее разликата между бедни и богати, осигуряването на енергийната национална сигурност за България и провеждането на справедлив зелен преход, както и на борбата с демографската катастрофа.

"Лявото политическо пространство у нас е разделено и е напът да изчезне. Нужно ни е единение, нови идейни ориентири, съчетаващи традиция и съвременни политически решения", призовават социалистите. 

Татяна Дончева коментира, че въпросът за ново ляво обединение е много трудно решим. Тя се обяви за създаването на нов политически субект: "За да може групите, които той формира по места, да започнат да живеят с мисълта, че се върви към един нов субект и няма да се говори кой на кого е началник и кой каква квота има."

"И с по-големи кретени сме правили коалиция, повярвайте ми. (...) Това, че ние сме организирани в партиите си, е една допълнителна подробност. Затова трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП", обобщи тя. 

По думите ѝ обаче усилията на събралите се в залата на бива да изместват усилията на "другарите" им в БСП, които се борят за промяна. Дончева обяви, че е против създаването на допълнителни предпоставки за конфронтация с ръководството на БСП:

"Ще излезе, че тук участваме в някаква завера и се опитваме да наклоним везните. Не е добре за Нинова, не е добре и за членовете на БСП, които ще сметнат това за посегателство върху работата им. Няма нужда в момента, когато са изострени страстите, да наливаме масло в огъня." 

Според Татяна Дончева към един такъв потенциален единен проект трябва да бъдат привлечени и хора от БСП - както партийци, така и поддръжници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

9

Ivan

30.11 2022 в 14:05

Председателката на форум "България - Русия" , кака ви Свети у Червено призовава присъстващите на вещерското сборище да се броят заедно и поотделно за членове на семейство Адамс, да се карат (за парлама пред наивната публика), но да бъдат единни в безграничната си любов и вярност към наглия агресор Русия!!! И ако може, от време на време-да побеждават. Мръсно, долно проруско хюмне!!! И си е сложило титлата "професор" пред красното си именце!!! Кой ти го како тури, званието твое? Май от УНИБИТ ти го туриха званието, како!

915

8

8LCHQ997B0oOvWE

30.11 2022 в 08:00

Всички с дипломи от соц.времето трябва да умрат.Чак тогава може би ще има напредък.Как ви си вижда Шаренкова и демокрация?А другите стари муцуни?Всички до един бяха членове на БКП.Те са същите като Живков който след 45 години установи :абе социализЪма бил недоносче бе!!!Те така.Сегашното,уж обединение,не е нищо друго освен опит за изтласкване на батдюгите от масата,за да седнат те.Селинджъра Седефчов ли ще ги води?И накъде?

2073

6

Johnny B Goode

29.11 2022 в 21:15

Сигурно е права Дончева, но тези които някога са правили коалиция с нея едва ли могат да кажат същото.

705

5

Деспин Митрев

29.11 2022 в 19:56

Така такааа: "Председателят на форум "България - Русия"...да бъдем заедно и да побеждаваме."
Хайде сега една екскурзия до Гуантанамо. По руски обаче - с падания в океана, самоубийства с 4 пистолета и 5 куршума, преяждане с пестициди и т.н.

3767

3

Име на профила

29.11 2022 в 16:55

"Богатите" са именно хората в тази зала, само дето често недекларирано... Данъка се опитват да го наложат на едвам зараждащата се средна класа, най-вече работещите в кол центровете и другите западни фирми, но и такива в среден и голям български бизнес.

Милионери размахват пръстче на семейства с по 5 000-6 000 лв. общ нетен доход и ипотечни кредити за 150 000 - 300 000 лева. Меразвци.

-1555

1

ob1

29.11 2022 в 16:26

Т.е. леля Данче нарича евентуалните си партньори кретени...
коалиционно ми е:)