Станишев отказал поканата за срещата за ново ляво обединение

Това не е учредително събрание, тук не се избира лидер, заяви бившият регионален министър Костадин Паскалев в началото на кръглата маса

Ружа Райчева 29 ноември 2022 в 15:10 2958 1

Кръгла маса под надслов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кръгла маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение"

Бившият министър-председател и лидер на БСП Сергей Станишев е отказал поканата за кръглата маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение" под претекст, че има друг анагажимент, споделиха източници на OFFNews. 

В 14 часа в НДК започна кръгла маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение". На срещата присъстват представители на вътрешната опозиция в БСП, сред които Георги Пирински и Кирил Добрев, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на "Изправи се, България" – Мая Манолова, на "Движение 21" – Татяна Дончева, на "Нормална държава" - Георги Кадиев, и на партия МИР - Симеон Славчев.

Единствен лидерът на "Българска прогресивна левица" - Красимир Янков, е отказал поканата, каза бившият кмет на Благоевград в правителството на Сакскобургготски Костадин Паскалев, по чиято идея е срещата. Той е член на Националния съвет на БСП. 

Паскалев обяви, че има нужда от сигурна левица, както и нужда от "самопризнаване на грешките без самоизтезнание" и влизането на млади професионално реализирани хора в лявото. "Това не е учредително събрание. Тук не се избира лидер, с желание за откровен диалог откривам настоящата среща", каза той. 

Мая Манолова обяви, че "доверието в левицата е в реанимация и всеки от присъстващите има дълг за нейното реабилитиране". Тя каза, че срещата е стъпка в правилната посока, но че това няма да стане само с декларации, патос и пламенни речи.

По думите ѝ е нужен рестарт на левицата, защото лявото е в кома. Според нея лявото може отново да стане важен политически фактор и за това е нужно левите полиците да признаят грешките си и да кажат по какъв път ще вървят. 

"Ръководството на БСП се превърна в частен клуб, в шепа послушковци, които търсят реализация. Всъщност социалистическата партия е хилядите честни и работливи хора, отдадени на лявата идея. БСП се занимава с хартиената бюлетина и окопаването на властта и коленичи пред ГЕРБ и ДПС с последните изяви в парламента", заяви Манолова. 

Тя каза, че дневният ред на левицата спешно да се върне към проблемите на обикновените хора и затова тя следва да се консолидира в общ политически проект. "Готови сме да предложим и име", обяви лидерът на "Изправи се, България".

Президентът Георги Първанов (2002-2012) призова да не се разделя създаването на нов проект от разговорите за лява идея. "Те иззеха думата левица и я опорочиха. Мисля, че ние сме дали принос тя да се реализира", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!