Домусчиев: В КРИБ няма олигарси

OFFNews 23 март 2015 в 18:38 3657 6

Снимка БГНЕС

Кирил Домусчиев

В Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) няма структури, които бих могъл да опиша като олигархични. Сред нашите членове няма такъв, който може да се опише като олигарх. Неслучайно Цветан Василев никога не е бил член на КРИБ, а негови фирми станах членове на други работодателски организации.

Това заяви пред bTV председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на КРИБ посочи, че има олигарси в енергетиката, но отказа да назове конкретни имена.

Не знам кой е собственикът на „Видахим“. Оказа се, че в завода не правят гуми, а произвеждат скъпа енергия. Нека да излязат на свободния пазар и аз ще съм първият, който ще купи енергия от тях, ако е качествена, допълни Домусчиев, като допълни, че окаяното състояние на енергетиката се дължи именно на олигарсите в сектора и липсата на реформи.

Без сериозни реформи няма как да изчезнат олигарсите. Ако няма среда за нормално правене на бизнес, няма как да стане. Когато държавните ресурси са в ръцете на олигарсите, когато се потъпква конкуренцията, когато няма правов ред, това им дава тази възможност. В една нормална държава няма олигарси, категоричен е Домусчиев.

Председателят на КРИБ каза още, че като постижение на организацията приема промените в Закона за енергетиката, част от които е и това, че държавата вече няма да изкупува задължително енергия от когенерации и ВЕИ-та.

По думите му в момента се оказва голям натиск върху правителството във връзка с тези промени.

Заплашват да излязат на стачка, за да се върне статуквото. Ние обаче няма да го допуснем. Написахме писма до премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на енергийната комисия Делян Добрев, в които обявихме, че ако се поддаде правителството на този натиск – при 3000 служители на улиците, ние ще изкараме 10 000 души на контрапротест, заяви Домусчиев.

Според него обаче правителството няма да се поддаде на натиска и ще запази промените.

По повод обсъждането на пенсионната реформа, която трябва да бъде представена до края на март, Домусчиев обясни, че все още няма разбирателство по редица въпроси.

Каквото и да предложихме, беше отхвърлено. Явно господин Калфин, донякъде с подкрепата на синдикатите, еднолично оценява кое е реформа и кое – не. Това е лош знак към бизнеса, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови