Договорихме газ, но не подсигурихме доставките: Как американското синьо гориво ще стигне в България?

Йорданка Веселинова 12 май 2022 в 13:46 4012 2

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

След визитата си в САЩ премиерът Кирил Петков обяви, че България ще получи по-евтин американски газ. Новината беше посрещната с възторг, но остана въпросът как точно това синьо гориво ще влезе в страната. 

Вчера премиерът се върна, но не даде подробности за доставките. "Очаква се да се определи през кои терминали ще премине газът", каза тогава той. Липсата на конкретика се превърна в оръжие за опозицията, която пита как ще доставим американския втечнен газ, ще се използват ли посредници и за колко време ще стигне договореното количество.

Договорените количества американски втечнен газ са по-евтини от руския газ, каза пред журналисти в НС председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (ПП). Той допълни, че дори с транспорта и регазификацията цената ще е по-ниска. По думите му втечненият газ, който сме купили, е два танкера за общо 200 млн. кубични метра, които ще стигнат за май, юни и юли. Вчера Кирил Петков съобщи, че започват и преговори за дългосрочни доставки.

Рибарски обясни, че газът ще се доставя до терминалите в Гърция или Турция, а след това през интерконекторите ще влезе в България. Страната ни не е резервирала слотове за терминалите за разтоварване, но това ще се направи, когато получим дати за доставки. Депутатът твърди още, че ще се намерят капацитети и няма да се използват посредници. Рибарски заяви, че не знае кое е търговското дружество, от което ще купим втечнен газ.

По думите му продължават да се водят разговори с Азербайджан за газ, както и с други държави за втечнен газ. 

Депутатът коментира, че щом са постигнати тези цени само за два танкера, то и цената на газа по дългосрочни договори ще е по-ниска. Той изключи възможността за преговори с "Газпром". По думите му страната няма да се съгласи да плаща в рубли. Рибарски повтори тезата на Асен Василев, който преди седмици заяви, че България няма да започва преговори за нов дългосрочен договор с "Газпром" преди края на войната.

Ивайло Мирчев (ДБ) зае по-категорична позиция. По думите му постигнатото от Кирил Петков споразумение развенчава твърденията, че руският газ е най-евтин. Той заяви, че количеството от 200 млн. куб. метра ще е достатъчно за май и юни и нагнетяването на "Чирен".

Той също не знаеше точната цена на американското синьо гориво и фирмата, от която купуваме. Той обаче потвърди, че втечненият газ от САЩ ще е по-евтин.

"До тук въпросът беше колко по-скъп ще е газът, отсега нататък въпросът е колко по-евтин ще е. Въпрос на преговори е", каза той.

Депутатът заяви, че до края на годината не очаква възобновяване на доставките от "Газпром". По думите му в бъдеще, когато войната свърши и санкциите паднат, е възможно руският газ отново да е част от микса.

Борислав Гуцанов (БСП) каза, че за левицата е най-важно газът, който получаваме, да е на най-ниска цена. Той заяви, че трябва да се водят разговори с всички възможни доставчици на газ. Гуцанов настоя за подновяване на преговорите с "Газпром".

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) пък разкритикува управляващите. Според  него договорените количества за американски втечнен газ ще стигнат за не повече от месец. По думите му двата танкера, които били от най-малките, дори нямало къде да се разтоварят, тъй като всички капацитети в Ревитуса са резервирани. Добрев съобщи, че там капацитет е резервиран от посредника, за който говорят от ГЕРБ - "МЕТ". Според него България няма да може да доставя и през двата турски терминала, тъй като нямаме споразумение с Анкара.

Делян Добрев заяви, че американският газ ще е със стотинки по-евтин от руския. И че ще сезира ДАНС, МВР и ГДБОП за казуса с "МЕТ". Той допълни, че именно директорът на ДАНС е съобщил в НС, че купуваме само руски газ, но с посредници.

Рамадан Аталай (ДПС) повтори голяма част от тези тези. По думите му страната няма да може да разтовари нито в Гърция, защото терминалите са резервирани, нито в Турция, заради липсващото двустранно споразумение. 

Енергийният експерт заяви, че количествата американски газ ще стигнат за не повече от месец. Той каза още, че цената няма как да бъде по-ниска, защото крайната цена се образува при разтоварването.

Аталай допълни, че такава цена е възможна само при някакви политически договорки и ангажименти, поети от правителството на Кирил Петков. 

Той допълни, че ЕС не може да се откаже от руския газ в настоящия момент. Според него ще са необходими инвестиции, а замяната на руското синьо гориво с друго ще е възможна след 7-8 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

3

Разумен

12.05 2022 в 16:12

Толкова некомпетентни, ако не беше трагично щеше да е много смешно.

1973

2

autogentile

12.05 2022 в 14:23

Много “експерти” се навъдиха изведнъж. И повечето са хора, които една карфица не са продали в живота си.