Петков се надява цената на американския газ да е поне с 10% по-ниска от тази на ''Газпром''

OFFNews 11 май 2022 в 21:10 4670 6

Кирил Петков

Снимка gov.bg

След като се върна от посещението си в САЩ, Петков обяви, че България ще получи още през юни два кораба с втечнен газ

Премиерът Кирил Петков се надява цената на американския газ, който ще получава България, да е поне с 10% по-ниска от тази на "Газпром".

Петков заяви пред медиите, след като върна от посещението си в САЩ, че е договорено още през юни страната ни да получи два кораба с втечнен газ.

"Започваме преговори за дългосрочни договори с цени, по-ниски дори от тези за двата кораба", обясни премиерът. Предстоящата доставка през юни няма да се различава съществено от цената на "Газпром", но при дългосрочния договор той "се надява", че разликата ще е "поне двуцифрено число като проценти". 

Петков каза още, че двата кораба са отделени, а "цените за тях са факт". Очаква се да се определи през кои терминали ще преминат. 

На въпрос дали тази договорка е част от преговорния процес между Европейския съюз и САЩ, премиерът обясни, че договорът е конкретно за България.

"Няма да има посредници. Договорът е между "Булгаргаз" и американската фирма", посочи той. 

Премиерът обясни, че за страната ни е най-важно да имаме най-ниските цени, българите да са спокойни и доставките да не се спират едностранно. 

По думите му добре е да се подсигурим с доставките на газ, като освен от Америка, България очаква азерския газ и преговоря с още няколко страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

7

AntiZ

11.05 2022 в 23:21

От 70 години, за първи път да има министърът-председател, който не подарява кученца на путКин, не е проz като галошите полезни идиоти, не е селяндур от Правец, не е син на член на Политбюро на БКП (БСП), не се е издигнал покрай мутри от герб и дпс, не се е мазнил на цар-неграмотник, не е бил член на Партията, не се е правил на патрЕот, знае чужди езици, усмихва се а не се държи като сърдит простак в джипка. Зелен е но ще узрее! А троловете и полезните идиоти - ще гниете!

75

6

230 млрд баксов

11.05 2022 в 23:05

Напълно е възможно цената да падне, защото България плаща най-скъпия руZZки газ в Европа благодарение на мутроПитек ДъПъСъ.
Затова активизират МВРО изражданЕ синдикатите и превозвачите, да протестират вкупом срещу ефтиния газ.

9347

5

Анализи

11.05 2022 в 21:48

Браво на Петков! На пук на всички путинофили фалшиви възрожденци и пишман опозиционери, човекът се справя.

2099

2

Mateevk

11.05 2022 в 21:26

Вместо да се захванем и бутнем незаконния според Р.Овчаров интерконектор.
 
X

Да помогнем на украинските деца!