Депутатите решават за парите за пътните фирми

Протест на жълтите павета и блокади в цялата страна

Йорданка Веселинова 20 април 2022 в 06:30 862 0

Снимка Архив - БТА

Народните представители днес ще гласуват проекторешението за Агенция "Пътна инфраструктура" и така най-сетне ще бъде разрешен казусът с парите за пътните фирми.

Вчера регионалната парламентарна комисия прие новата трета версия на текстовете - комбинация от исканията на ПП и ИТН. Това се случи след извънредния нощен коалиционен съвет в понеделник, когато управляващите постигнаха консенсус за АПИ. 

Развръзката по спорната тема идва след две седмици спорове и размяна на обвинения. Миналата седмица по проекторешението, което се превърна в "заложник" на избора на нов гуверньор на БНБ, в НС се появиха четири версии - на вносител, на регионална комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше пълен блокаж на ремонтите по пътищата заради предложението НС да одобрява плащането за поставянето на всеки знак и мантинела. Тази версия бе отхвърлена и от вносител след две поредни заседания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно заседание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и така НС се провали с казуса с АПИ. От ИТН, които бойкотираха собственото си предложение, заявиха, че правителството ще решава как и колко да плати на пътните фирми. Няколко часа по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че проекторешението ще бъде повторно внесено в НС. На следващия ден, освен версията на правната комисия, която бе повторно внесена от ПП, ДБ и БСП, се появи и контрапредложението на ИТН.

Докато депутатите гласуват проекторешението, пътните фирми ще излязат на пореден протест пред Народното събрание. Движението в центъра на столицата ще бъде блокирано в 11 часа. Блокади и демонстрации са предвидени в цялата страна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови