Депутатите приеха ветото на президента, следствието остава в прокуратурата засега

Кристина Минчева 30 юни 2023 в 11:09 1589 0

Стою Стоев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стою Стоев- председател на правна комисия

Народните представители приеха ветото на президента, с което той върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от 49-ото Народно събрание на 2 юни 2023 година. Това означава, че следствието остава в прокуратурата засега, а законът се връща за ново разглеждане. 

С 47 гласа „за“, 66 „против“ и 93 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха промените. Отделянето на следствието от прокуратурата стана по време на войната между Иван Гешев и Борислав Сарафов. Предложението беше на "Възраждане" и беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Президентът върна поправката в съдебния закон с аргумента, че няма финансова обосновка, приет е на едно четене и следствието става част от прокуратурата през 2009 г. по препоръка на ЕС. 

След гласуването Марин Маринов от ГЕРБ-СДС поиска срокът за обсъждане на текстовете между първо и второ четене да бъде 4 седмици. Предложението беше прието със 198 гласа „за“.

По време на обсъждането в пленарна зала Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната- Демократична България“ заяви, че коалицията ще подкрепи ветото на президента, защото оспорените изменение в Закона за съдебната власт са били приети в един „недобър законодателен процес“.

„В сряда обсъждахме промяна в статута на разследващите полицаи. Явно въпросът с разследващите органи има нужда от ново решение. Това обаче трябва да се случи в комплексен дебат. Трябва да имаме ясна концепция за това как да бъдат структурирани разследващите органи, какви да бъдат техните функции и как да бъде структурирана тази система“, каза още Йорданова.

Според нея този дебат трябва да се проведе след измененията в конституцията, защото „въпросът за следствието е и конституционен въпрос“.

Бойко Рашков пък припомни, че въпросът за следствието е интересувал много политически сили, довело до „позорното явление дела на трупчета, което бие пряко върху принципа на справедливост“.

„Тези, които направиха тази промяна в конституцията- вливане на следствените органи в прокуратурата, сега трябва да дадат отговор на цялото общество за делата на трупчета. Липсата на справедливост се дължи точно на прокуратурата, в която се положиха огрмни усилия да се инсталират удобни, за някои политически сили, ръководни лица“, каза Рашков от трибуната в пленарна зала.

Тошко Йорданов от ИТН също смята, че следствието трябва да се отдели от прокуратурата, но според него „българските граждани трябва да знаят, че това отделяне е било заради страх на Иван Гешев от ГЕРБ и когато той вече не е главен прокурор, това е не е необходимо“.

Мая Димитрова от БСП критикува мнозинството, приело законопроекта и заяви, че БСП ще подкрепят ветото на президента, а лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са подкрепили закона на първо четене и припомни защо не са го подкрепили на второ. 

„Ето как се гласува съдебна реформа - на коленце. ГЕРБ диктува, Възраждане пише и предлага от трибуната“, коментира Нинова, като допълни, че БСП е останала единствената алтернатива на тази "сглобка", но това не я притеснява.

Независимият депутат Радостин Василев също изрази мнение по темата и заяви, че би подкрепил едно „нормално извеждане“ на Следствието от прокуратурата.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки