Депутатите отложиха с месец поскъпването на тока

Симона Костадинова 25 юни 2015 в 13:47 2481 2

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще има възможност да отложи с един месец влизането в сила на новите цени на тока. Това ще може да се случва с промени в Закона за енергетиката, които бяха приети днес от депутатите.

Текстовете бяха гледани в един ден и на първо, и на второ четене.

При първото гласуване "за" бяха 126 народни представители, 12 пък бяха "против, а 9 гласуваха "въздържал се". След това депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска законопроектът да се приеме и на второ четене веднага. 

Промените в закона предвиждат възможността за удължаване на регулаторния период на цените на тока и парното до 31 юли. Според досегашните разпоредби той трябваше да на 30 юни и цените да са нови от 1 юли.

До тези изменения в Закона за енергетиката се стигна, след като КЕВР обяви намеренията си да повиши цените на тока за бизнеса, като увеличи добавка "задължение към обществото". Работодателите обявиха, че ако това се случи, ще излязат на протест, а премиерът Бойко Борисов заяви, че би се присъединил към демонстрациите им.

На заседание на Министерския съвет премиерът заяви, че е против покачването на цените за бизнеса и обяви, че е за едномесечно забавяне на поскъпването. Той призна, че управляващите нямат право да се месят в дейността на КЕВР, но темата можела "да отиде в парламента".

Борисов поиска в едномесечната отсрочка да има по-широк дебат по формирането на цените на тока.

Очаква се през тези 30 дни да бъде приета наредба, която трябва да облекчи част от бизнеса заради очакваното поскъпване на тока. Освен това би трябвало да станат ясни резултатите от проверката на Държавната финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Дебатите за промените: от забърсване с тоалетна хартия до исторически ретроспекции и обвинения за минало в ДС

Очаквано, тези изменения предизвикаха спорове и взаимни обвинения между депутатите в пленарна зала. Дебатите за това кой е виновен и кой не за проблемите в енергетиката, довели до очакваното увеличение на тока, продължиха повече от 4 часа.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че сега се налагало поскъпване заради проекти като „Цанков камък" и АЕЦ „Белене", инвестициите за които нямало никога да се възвърнат.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи забележка на съпартиеца си, че не се изказвал по същество, а правел "исторически реторспецкии".

„Как тази наредба, която все още е в процес на обществено обсъждане, в рамките на един месец ще влезе в сила и ще я съгласуваме с Европейската комисия", поиска да разбере червеният депутат Красимир Янков.

"И Американските централи и ВЕИ-тата стоят вдясно, а не вляво", каза депутатът от БСП Таско Ерменков в отговор на обвиненията от страна на ГЕРБ.

По думите му „Цанков камък" и АЕЦ „Белене" нямали отношение с формирането на цените на тока.

Според Ерменков днешното удължаване на срока е опит за пиар на премиера, който не си е свършил работата.

Ние не сме тоалетна хартия, за да забърсваме на някой нечистите части, каза депутатът от БСП.

Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов пък заяви, че трябвало да се наложи шестмесечен мораториум, каквото от партията му предлагали във всяко правителство, но идеята била отхвърляна, защото била определяна като популистка.

"Какво популистко има в това предложение? Ние смятаме, че цената на тока не само, че трябва да се задържи, но и трябва да бъде намалена, поне докато заплатите не се повишат", заяви Чуколов.

Депутатът от "Атака" посочи, че управляващите у нас от години не защитават държавните интереси в енергетиката, а застават зад чуждите.

Той също не пропусна да нападне и друга политическа сила в парламента - "Българския демократичен център" (БДЦ): "Благодарение на Бареков в тази зала има цяла парламентарна група, която по думите на същия Бареков принадлежи на един енергиен бос".

Независимият депутат Велизар Енчев пък заяви, че управляващите се страхуват и затова оставят възможност на КЕВР за едномесечна отсрочка за вдигането на цените.

Това ядоса Красимир Велчев от ГЕРБ, който заяви, че Енчев бил служител на Държавна сигурност (ДС). Независимият депутат не остана длъжен и му отвърна, че Велчев бил партиен секретар на БКП, а Цецка Цачева била партиен секретар в Плевен.

Депутатът от ГЕРБ отрече някога да е бил партиен секретар.

"Вижте докъде беше сведен дебатът, целта беше да се измести темата, да се вкарват ченгеджийски номера и неща, които българския народ не го интересуват извън цената на тока", ядоса се депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров.

Искрен Веселинов от ПФ се върна към темата на дебатите и побърза да заяви, че "вина за проблемите в енергетиката имат всички, които са управлявали през годините, ПФ обаче сме абсолютно чисти". Той обаче не пропусна да обвини и конкретна партия - ДПС. 

"Ами помните ли за „Цанков камък“ и хидроинженера – великият Доган", запита риторично той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови