Депутатите опитват да разблокират обществените поръчки с промени в ЗОП

Йорданка Веселинова 26 май 2022 в 16:31 2602 0

Заседание на правната комисия

Снимка OFFNews

Заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси

Депутатите опитват да разблокират обществените поръчки, които на практика спряха да се изпълняват заради поскъпването на строителните материали, с промени в Закона за обществените поръчки.

Парламентарната правна комисия даде зелена светлина на законопроекта за промени в ЗОП, внесен от Настимир Ананиев и депутати от управляващата коалиция. Законопроектът бе приет с 13 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се" (на заседанието не присъстваха депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане").

Според промените, когато е настъпило съществено увеличение на цените на основните стоки и материали, е възможно договорите по възложени обществени поръчки да бъдат индексирани. Методиката за индексацията следва да бъде разписана с подзаконови нормативен актове.

Целта е да не се блокира изпълнението на обществени поръчки по сключени договори, в които вписаната цена на материали е по-ниска от настоящата. След пандемията и началото на войната всички основни строителни материали поскъпнаха, заради което на практика се блокира и строителната дейност.

В мотивите на вносителите е записано, че законопроектът цели създаването на правна възможност за преодоляване на инфлационния риск. 

Регионалният министър Гроздан Караджов съобщи, че инфлационният натиск е най-силен върху строителните материали. Заради това частните фирми, поели обществени поръчки, започват да отлагат възлагания.

Той допълни, че държавата може да загуби около 6,7 млрд. лева европейски средства, ако не доплати проектите на строителите, по които те вече работят. Проекти за 1,1 млрд. лева се изпълняват по ОП "Околна среда", за 1,3 млрд. лева по ОП "Региони в растеж", отделно общините изпълняват проекти за около 4,3 млрд. лева.

Караджов съобщи още, че съвместно с Министерството на финансите е разработен проект на методика, която е в процес на съгласуване със заинтересованите браншови организации и на базата на направените разчети и анализи на този етап в проекта се предвижда до 15% индексация на договорите.  

От Министерството на финансите, както и от Камарата на строителите обявиха, че подкрепят промените. Те се обединиха около предложението методиката да се определи с постановление на Министерски съвет. 

Андрей Михайлов от ИТН заяви, че ще подкрепят текстовете, но ще предложат редакция и включване на рамковите договори в обхвата на законопроекта.

Явор Божанков от БСП посочи, че с промените се "създава прецедент със скоростта на светлината". Той прогнозира, че оттук нататък всеки с проблем по договорите може да иска нов законопроект. Депутатът от левицата попита какво се случва, ако цените на материалите паднат и дали ще има индексация, но в обратна посока.

Регионалният министър го контрира, че с оглед на сегашната ситуация е много малко вероятно цените на материалите да паднат.

Предстои законопроектът да влезе в пленарната зала (той вече бе приет във водещата комисия по регионална политика), след това да се върне в комисии за редакции и второ четене, след което да бъде окончателно приет на второ гласуване в залата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови