Десетки на протест срещу мораториума НЗОК да плаща нови лекарства догодина

OFFNews 28 ноември 2017 в 15:04 1774 0

Десетки недоволни граждани се събраха днес на протест, организиран заради мораториума за включване на нови лекарства в списъка с медикаменти, заплащани от НЗОК, през 2018 г. Демонстрацията бе организирана от Федерация "Български пациентски форум".

Недоволството не протестиращите е породено основно заради очакваното включване на иновативни лекарства. 

Забраната за заплащане на нови лекарства през 2018 г. от страна на НЗОК е на Надзорния съвет на Касата. Надзорът реши още през следващата година Здравната каса да не сключва договори с болници за разкриването на нови отделения или за работа по нови клинични пътеки.

Около 15 нови лекарства се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата, твърди председателят на пациентската организация БПФ Иван Димитров.

На всички, които, за съжаление, са с белодробна фиброза, с определени левкемии – това са хората на България, нашата държава казва: "Няма да ви лекуваме. Спасявайте се кой – както може". Решихме да уведомим всички посланици в Европейския съюз какво се случва наистина с нас, българите.

Протестиращите смятат, че от мораториума ще бъдат засегнати основно деца, претърпели трансплантация. Хората носеха плакати – "Здравен мигрант".

"Никой няма право да определя кое е редно и кое не, за да спестим едни пари. Всички знаем, че в Здравната каса всяка година не достигат пари, само че всеки един политик би могъл да се лиши от нещо, за да може тези пари да отидат насочени съвсем вярно, в друга насока. Не трябва да се рискува живот и здраве, и качество на живот за определена цена, която за едни е ниска, за други висока. Гавра с живота на хората. Недопустимо е върху трансплантирани малки деца, възрастни хора, да се изпробват нови лекарства, заместителите – лекарства, за които на този етап няма дори отзиви", заявиха протестиращи, цитирани от БНР.

В същото време от НЗОК обявиха по повод протеста, че нито един пациент няма да остане без лечение. 

"Припомняме, че анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42 процента годишно от парите за здраве. Нека българските пациенти и техните близки имат доверие в НЗОК и бъдат спокойни, че институцията гарантира тяхното лечение", посочиха от Касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови