Quantcast

Депутати от ГЕРБ се въздържаха да подкрепят президентското вето

Юлиан Христов Последна промяна на 20 октомври 2015 в 14:39 2963 1

ГЕРБ се въздържаха да подкрепят президентското вето

Комисията за спецслужбите в парламента гласува ветото на президента върху текстове от закона за военното разузнаване при инфарктно извънредно заседание днес. Депутатите трябваше да подкрепят или отхвърлят стария текст, но на практика се разделиха на две групи и така комисията не излезе с ясно становище дали подкрепя мотивите на президента, с които текстът беше върнат. 

Според сегашния закон настоящият директор на военното разузнаване Йордан Бакалов не отговаря на изискванията и трябва да напусне поста. Президентът Росен Плевнелиев поиска редакция на текстовете, които да позволяват цивилен също да може да оглавява военните разведки. 

Тези, които подкрепиха искането на президента, на практика бяха един депутат от ГЕРБ - Методи Андреев, и двама от Реформаторския блок. Те гласуваха против приемането на закона в настоящия му вид. Останалите трима депутати от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

За запазане на закона и по същество - за смяната на Йордан Бакалов, гласуваха шестима депутати от АБВ, ДПС, БДЦ и ПФ. БСП не участваха в заседанието на комисията и не гласуваха.

Според председателя на комисията Димитър Лазаров от ГЕРБ на практика с този акт той и колегите му препоръчват на парламента да промени закона. Според негови колеги от комисията обаче с 6 на 6 гласа ветото не е преодоляно. 

Спорният текст от закона беше променен на второ четене след искане на БСП. Той беше подкрепен и от депутати от ГЕРБ. Това доведе до реакция на премиера Бойко Борисов, който се обяви за промяна на закона и обеща да се поинтересува защо депутатите от неговата партия са гласували по този начин. 

След промяната на закона Йордан Бакалов подаде оставка. Тя обаче не беше приета от военния министър, защото беше ясно, че президентът ще наложи вето на текстовете. 

В мотивите, с които президентът върна закона, се посочва, че през 2012 година е редактиран указът за военните звания, в който шефът на военното разузнаване не фигурира. С други думи за поста не се изисква военно звание. Според президента висшето военно звание не е причина за даване на предимство, независимо от натрупаните знания и опит.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 12:12

Нищо ново под слънцето. Дългата ръка на Кремъл е свила перките на ББ, който иначе успешно пунтира гражданин за европейско рзвитие, като изключим моменти като този, когато му лъсва задника.