Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Очаквано президентът върна закона за Военното разузнаване

Юлиан Христов 15 октомври 2015 в 14:20 4906 2

Очаквано президентът върна закона за Военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев очаквано върна закона за Военното разузнаване. Държавният глава наложи вето на текстовете, които касаят началника на службата. 

С настоящите текстове, които бяха предложени от БСП и подкрепени от ГЕРБ, шефът на военните разведки Йордан Бакалов не отговаря на условията. Той подаде оставка, която обаче не беше приета от военния министър Николай Ненчев. Президентското вето идва след призив от страна на Реформаторския блок и премиера Бойко Борисов.

В мотивите на президента се посочва, че през 2012 година е редактиран указа за вонните звания, в който длъжността не фигурира сред тези, за които се изисква военно звание. Според президента висшето военно звание не е причина за даване на предимство, независимо от натрупаните знания и опит. 

Не намирам убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили. От 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените ѝ задачи, се посочва в мотивите на държавния глава. 

Според Росен Плевнелиев задачите на военното разузнаване не са само с военен характер, като тези, които имат чисто военен характер и изискват специфична военна експертиза, са само една част.

"Служба „Военна информация“ изпълнява задачи и в областта на асиметрични рискове и заплахи - тероризъм, нелегален трафик на хора, оръжие и наркотици, оръжия за масово унищожение и тяхното разпространение. Кръгът на дейност на Службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Така се въвеждат допълнителни ограничения, надхвърлящи целесъобразността", е записано в мотивите. Това според президента не налага изикването шефът на разузнаването да е военен, защото той трябва "да е способен да изгради стратегическа визия за развитието й, която е обвързана с динамиката на геополитическите процеси и външната среда за сигурност, да задава точно приоритетите и да контролира ефективно дейността на Службата."

Плевнелиев аргументира връщането на закона и с това, че той позволява заместниците на директора на Военна информация да бъдат цивилни лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!