Денков подаде оставка предсрочно: Това не е политическа игра, спазваме си думата

Йорданка Веселинова 05 март 2024 в 17:24 7217 7

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков депозира оставката си в Народното събрание малко след 17 ч. днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Преди минути от МС премиерът заяви, че оставката му не е политическа игра, а знак на уважение и спазването на поетите ангажименти в управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите."

Денков заяви, че от същата управленска декларация не е спазен единствено ангажиментът за попълване на регулаторите с политически независими кадри. По думите му изпълняването на този ангажимент трябва да е в основата на работата на кабинета в останалите 9 месеца, когато начело се очаква да застане Мария Габриел.

"Трябва да седнем на масата за преговори. Всичко останало би попречило на преговорите" - с тези думи заключи брифинга на Денков, на който той отказа да отговаря на въпроси.

Депозирането на оставката е изненадващо, тъй като в споразумението с ГЕРБ-СДС е заложено, че той подава оставка на 6 март - 9 месеца след избирането му за премиер. 

По-рано днес от ПП-ДБ съобщиха, че ще настояват оставката му да се гласува още утре. В проекта на програма за работа на Народното събрание за утре като първа точка е заложено гласуването на оставката на Денков.

Текстът е обновен в 19.13 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Зла свекърва

05.03 2024 в 21:26

Този е на светлинни години от Бойко Борисов. Каква щеше да бъде България, ако след заблудата по царя, хората се бяха върнали да гласуват за про-западни и про-десни политици. Щяхме да пропуснем Големия шлем на Гоцето и кражбите на Тройната коалиция, щяхме да си спестим Бойковите простотии - шменти капели, мисирки, вулгаризми, "вие сте прости и аз съм прост и ще се разберем", щяхме да пропуснем Пеевски, щяхме да имаме армия превъоръжена по натовски стандарт, даже Сидеров можехме да пропуснем. Копейката щеше да бъде нереализиран музеен работник или ВМРО-патриот, а интернет влъхвите като Карбовски, полковник Марков, Киро Брейка и пр. агенти на опростачването щяха да бъдат с доста по-маргинално влияние. А начело на народа ни щяхме да имаме хора, които са по-способни, по-квалифицирани, а не калинки.

И Денков залита по левичарски идеи, държавата да даде, държавата да отпусне, безплатно това, безплатно онова, но поне външнополитическият курс го държи здраво.

2994

7

Гражданин

05.03 2024 в 20:56

Парламентът имал внесена оставка? Това що за глупост е?

3714

6

GB

05.03 2024 в 20:49

Денков е внесъл оставката си на 5 март след 17 ч. - края на обичайния работен ден.
Утре, 6 март ще може да започне работния си ден т.е. да работи до приемане на оставката и предаване на поста.
Парламентът също има внесена оставка и, ако реши, може да я приеме и да продължи с нормалната си дейност.

2994

5

Гражданин

05.03 2024 в 20:39

Естествено че нама никво значение. Тук прозъртат родовите отношения на умнокрасотата с комунистическата номенклатура. По стар съветски обичай се ползва евтина пропаганда без никакъв смисъл.

2550

4

alfakentavur

05.03 2024 в 19:09

Трябва ли да има значение?
Какво значение по-точно?
Трябваше на 6-ти, той подава на 5-и. Ден преди уговорения срок.

850

2

pr07ecH70r

05.03 2024 в 17:44

Така написано от статията става ясно, че Денков подава оставка предсрочно на 5ти март, а принципно трябва ма 6ти. Като политически илитерат, какво значение има половин ден?!?

135

1

Far Rider

05.03 2024 в 17:32

А контактите??
 
X

Да помогнем на украинските деца!