Делян Пеевски повече няма да е член на конституционната комисия в парламента

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обсъждат как да премахнат служебните кабинети чрез Конституцията

Ружа Райчева 28 юни 2023 в 10:12 6278 5

ДПС и ПП-ДБ

Снимка OFFNews/ Ружа Райчева

ДПС и ПП-ДБ

Депутатът от ДПС Делян Пеевски няма да е член на Конституционната комисия в НС. Ще се създаде нова без ярки политически фигури в нея, а ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” и ДПС обсъждат как да премахнат служебните кабинети чрез промени в Конституцията.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов след края на днешната им тристранна среща в Народното събрание.

В нея участваха ръководството на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Делян Пеевски също присъства на срещата. Тя ще бъде закрита. Преди медиите да бъдат поканени да напуснат залата, лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че трите групи трябва да се обединят по общ законопроект. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че всеки има право на проект за изменение на Конституцията, включително и ДПС. 

След края на срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще има работна група, на която да се обсъдят различните идеи, за да може по-бързо да се напредва с промените в Конституцията и реформа в съдебната система.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира, че според ДПС "ще се случат промените". ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са решили, че фигурата на главния прокурор не може да бъде махната окончателно, но че може правомощията му да бъдат сериозно ограничени. 

Планът е освен работна група, да се състави и нова Комисия за промени в Конституцията, в която да не участват политически лидери и ярки партийни лица, за да се намали напрежението, съобщи Пеевски. Работната група би трябвало да се сформира до края на седмицата.

"Ако не се разберем по основните точки, нищо няма да свършим. Ще направим крачка назад в името на България. Христо Иванов и ГЕРБ също няма да излъчат знакови лица. Ние ще говорим политически по темите", поясни Пеевски.

Карадайъ добави, че целта е всички парламентарни представени партии да участват в този процес.

След срещата Христо Иванов коментира, че съдебната реформа не се изчерпва с промените в Конституцията.

Той съобщи, че освен ограничаване на правомощията на главния прокурор, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обсъждат промени в структурата на Министерски съвет, с които на практика ще се премахнат служебните правителства.

"Идеята е за реформа за структурата на Министерски съвет, така че парламентът да се разпуска, едва когато започва формалната предизборна кампания", поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

28.06 2023 в 12:16

Въобще нестава дума за конюнктурни съображения в намерението да се премахнат служебните кабинети. Последните две години показаха как чрез тях може да се изпразни напълно от съдържание парламентарната република и да стане изцяло президентска. Да, това е краен случай, но при по-трайна политическа нестабилност, се случва и тази възможност трябва да бъде напълно елиминирана. Защото, съчетана и с геополитическа нестабилност, може да ни изхвърли в орбита, където въобще не сме искали да попаднем.

1067

4

StinkingSonOf

28.06 2023 в 12:09

Не мога да разбера защо винаги се мъчим да нагодим правилата според текущата ситуация. Може би трябва да спрем да се опитваме да променим играта и да решим проблемите в себе си.
След една година на протести и старта политическите кариери в служебния кабинет на Радев, от ПП и ДБ не се ли замислят за евентуалните последствия от такава промяна? Това, че не харесват последните два служебни кабинета, значи ли, че трябва да се променя конституцията. Ами ако утре се наложи да свалят друг кабинет на ГЕРБ и ДПС, ще трябва ли да им се позволи да управляват докато не се излъчи нов кабинет?

4038

3

Moirae

28.06 2023 в 12:01

С 36 депутати ДПС няма право на конституционна инициатива и това, което Пеевски прави е да повтаря елементарни, заучени фрази пред камера, за да дразни и да провокира. Щяло да "мине", да се "съгласува", да се "обсъди" и "догововяря"...Но те най-много могат да подкрепят или одхвърлят някакво предложиние.

585

2

Stoyancho

28.06 2023 в 11:14

няма как всеки да има право на избор за изменение на конституцията... вече става брутално

1020

1

bugomix

28.06 2023 в 10:34

С това "всеки има право на проект за изменение на Конституцията" и "трите групи трябва да се обединят по общ законопроект" бавят за да не мине конституционната промяна преди да изтече срока за нов главен прокурор. А тя трябва да мине преди този срок.
 
X

Да помогнем на украинските деца!