ПП отново бойкотира оръжията за Украйна с процедурни хватки

Единствената стъпка, която ще предприеме днес българският парламент за спирането на войната в Украйна, е да открива изложби

Йорданка Веселинова 21 април 2022 в 10:00 5405 10

Снимка БТА/Владимир Шоков

Атанас Михнев и председателката на комисията по външна политика Венцислава Любенова (ПП, Волт)

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" за втори пореден ден бойкотира военната помощ за Украйна с процедурни хватки. Проекторешенията за изпращане на оръжия дори не влязоха в дневния ред. Причината - липса на доклад от външна комисия.

По предложение на ПП: Военна помощ за Украйна ще има, но не и оръжия

В началото на пленарния ден Христо Иванов поиска гласуваното вчера проекторешение на ПП да бъде включено в дневния ред, а Даниел Митов от ГЕРБ-СДС настоя и трите предложения да бъдат разгледани в зала. Атанас Михнев от ПП, който е и един от вносителите на новопоявилото се вчера проекторешение, пък заяви, че липсва доклад и респективно искането им не може да бъде гласувано днес. Тази теза подкрепи и председателят на Народното събрание Никола Минчев, който съобщи, че точката няма да се включва преди външна комисия да излезе с доклад. 

Това очаквано даде и повод на опозицията да заговори за двоен аршин.

"Демонстрация на спазване на буквата на правилника" - така председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира изказването на Минчев.

Тя заяви, че правилникът се прилага по различен начин за различни предложения и припомни гласуваното вчера проекторешение за АПИ, което не само че влезе в дневния ред, но беше и прието, въпреки че липсваха доклади на две от трите комисии, на които е разпределено.

След това Христо Иванов заяви, че групата на ДБ ще подкрепи само проекторешение, в което изрично се посочва изпращането на военна помощ.

"Ние отказваме да сме част от политика, която смалява България, която ни прави малодушна."

Иванов съобщи, че след празниците ДБ ще поиска извънреден коалиционен съвет, на който да бъде обсъдена военната помощ за Украйна.

В типичния си стил лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че въпросът за военната помощ се повдигал, защото българското правителство се огъвало пред чужд външен министър, визирайки Дмитро Кулеба. Костадинов съобщи, че парламентарната му група ще подкрепи предложението на ДБ, ако депутатите на Христо Иванов лично занесат оръжията в Украйна и се включат като доброволци. 

След 30-минутен спор доклад на комисията така и не се появи, а депутатите продължиха с планирания си дневен ред. На този фон след два часа председателят на НС Никола Минчев ще открие изложбата "СТОП на войната в Украйна", на която ще присъства и Дмитро Кулеба.

И така, днес единствената стъпка, която ще предприеме българският парламент за спирането на войната в Украйна, е да открива изложби.

Час по-късно доклад на комисията не бе внесен, а Десислава Атанасова отново отправи искане той да бъде завършен, а точката да влезе в дневния ред. Реакция на искането ѝ нямаше.

* Текстът е обновен в 10:35 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

12

borisboris

21.04 2022 в 17:20

ПП какво значеше? май п...а и половина им отива най-много.

1915

11

Читателка

21.04 2022 в 15:59

Потресена съм, не мога да повярвам!! Такова низко поведение, такова гъзоблизене на президента, нямам думи!! Ще гледат избори през крив макарон!

-60

10

офф бее

21.04 2022 в 14:24

Баси А-отборът... Не съм си и помислял, че ще го кажа, но герб имат по-правилна позиция от тия...

За кого работите ве!!!

Охлювите са безгръбначни, влачещи се по корем, оставящи лигава диря вредители, които се опитват да опоскат всичко в градината. Това без връзка с политиката де, просто споделям...

-240

8

редовно четящ

21.04 2022 в 11:48

Продължаваме Промяната плавно и бавно се превръщат в Поддържаме Путин.

2099

7

Mateevk

21.04 2022 в 11:37

Ами те някои мислеха, че войната в Украйна ще приключи за 3-4 дни и това беше казано и от президента, и от премиера, но тя засега продължава вече 57 дни, а дали и доколо продължаващата военна помощ за Украйна ще й помогне да устои не е аргумент ние днес и сега да не кажем пред света високо и ясно на чия страна сме в този конфликт между бъдещето и миналото, между правото на силата и силата на правото. А този конфликт няма да се реши само с веене на знамена, нито с изложби, а и с тях, но в допълнение към доброто въоръжение, от което диктатори като Путин единствено разбират.

1855

5

Чосър

21.04 2022 в 11:20

"Ние искахме да предоставим военна помощ, ама нямахме желание?"

10298

4

AntiZ

21.04 2022 в 11:16

ПП както са тръгнали с това снишаване, могат на следващите избори да последват руския карабль, дето отиде в правилната посока! Толкова ли сме дребни като нация, м@мка му?