Да се забрани пушенето на наргиле на закрито, предлагат Патриотите

OFFNews 01 февруари 2019 в 20:02 3445 0

Да се забрани пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн (наргилета) в закрити обществени места, по логиката на забраната за тютюнопушене, предлага законопроект, внесен от депутати от две от трите партии в "Обединени патриоти" - НФСБ и ВМРО. 

Освен промени в Закона за здравето, вносителите, начело с Валери Симеонов, предлагат и чрез неговите преходните и заключителни разпоредби да се внесе промяна в Закона за закрила на детето, която да забрани предлагането и продажбата на наргилета на деца.

В законопроекта е предвидена и забрана за пушенето на наргилета и на определени открити обществени места като прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата и ученическите общежития. Предложените промени предвиждат министърът на здравеопазването и други компетентни държавни органи да осъществяват национални програми за ограничаване на пушенето на наргилета, по същия начин, по който вече го правят за предотвратяването на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. 

В мотивите на вносителите се посочва, че потребителят на водна лула вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици.

Те подчертават, че пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи поради острата интоксикация – до намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето. При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите), пише в обосновката на проектопромените.

Уточнява се и че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече.

Предложения за промени в Закона за здравето, с които да се ограничи пушенето на наргиле на закрито, бяха качени за обществено обсъждане през август миналата година. Тогава здравното министерство обаче настояваше и да се направи промяна в дефиницията на "закрито обществено място" в съществуващата към момента забрана за тютюнопушене. Идеята беше да се наложи контрол и върху пушенето под найлонови "стени".

След въвеждането на забраната за пушене на закрито през 2012 г. има много нарушения заради произволното тълкуване на формулировката - през лятото се отварят прозорците и се счита, че обектът вече не е закрит, а през зимата на тротоарите се изнасят маси, които се запечатват плътно с платнени или полиетиленови ограждения, в които се пуши, обясниха от министерството в мотивите към законопроекта.

Тогава беше направен опит с промени в закона да се увеличи и контрола като се разшири кръгът на органите, които могат да участват в проверките за пушене на обществени места.

Очаква се законопроектът да получи негативни реакции от членовете на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), тъй като те се обявиха против повечето от регулациите, предложени за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. 

В изявлението си ресторантьорите заявиха, че според тях по-ефективен начин за промяна на обществените нагласи към пушенето на наргиле е провеждането на целенасочени и регулярни информационни кампании и образователна комуникация към подрастващите и всички обществени кръгове относно вредата от него.

Ресторантьорите обявиха тогава, че налагането на забраната за използването на наргилета именно на обществени места е фактическа забрана за продукта като цяло, тъй като "наргилетата са такъв тип изделия, които човек рядко купува за използване у дома, а използване на открито по подобие на цигарите е невъзможна". По техни думи забраната би противоречала на европейските принципи и директива за свободно движение на стоки и би създала неадекватен прецедент за бизнеса в България.

Те предложиха вместо това да се въведе лицензионен/регистрационен режим за всички заведения, където се предлага употреба на наргиле и тези заведения да са стриктно забранени за посещение от лица под 18-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови