Забраняват наргилетата на закрито, спира пушенето и под найлонови "стени"

OFFNews 07 август 2018 в 11:57 12885 1

Да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, предвижда проект за промени в Закона за здравето.

Новите текстове са качени за обществено обсъждане на сайта strategy.bg днес.

Според вносителите потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици.

Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи поради острата интоксикация – до намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето. При хроничните пушачи на наргиле по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит (възпаление на венците със загуба на зъбите), пише в обосновката на проектопромените.

Уточнява се и че за разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече.

Здравното министерство иска още да се направи промяна в дефиницията на "закрито обществено място" в съществуващата към момента забрана. 

Причината е, че след въвеждането на забраната за пушене на закрито през 2012 г. има много нарушения заради произволното тълкуване на формулировката - през лятото се отварят прозорците и се счита, че обектът вече не е закрит, а през зимата на тротоарите се изнасят маси, които се запечатват плътно с платнени или полиетиленови ограждения, в които се пуши, обясняват от министерството в мотивите към законопроекта.

Предложението е промяната да гласи: "Закрито обществено място по смисъла на чл. 56 е всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна".

С новите текстове се предлага изменение въвеждане на забрана за продажба на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделия, свързани с тютюневите, като тук се включват и изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

Със законопроекта се прави опит и за затягане на контрола за спазване на забраната за пушене на закрито. 

При повторно нарушаване на забраната за пушене временно ще се затварят заведения. 

"За периода, в който обектът е спрян от експлоатация, на видно място се поставя надпис, че обектът е спрян от експлоатация поради нарушаване на забраната за пушене, и се посочва срокът, за който е спрян", пише в законопроекта.

Който допусне в управляван от него обект извършването на нарушение се наказва с глоба от 300 до 500 лв. – ако е физическо лице, с имуществена санкция от 1 000 до 1 500 лв. – ако е едноличен търговец, или с имуществена санкция от 3 000 до 5 000 лв. – ако е юридическо лице.

При повторно нарушение размерът на глобата е от 500 до 1 000 лв. – за физическо лице, а размерът на имуществената санкция е от 1 500 до 3 000 лв. – за едноличен търговец, и от 5 000 до 10 000 лв. – за юридическо лице.

Разрешава се и кръгът на органите, които могат да участват в проверките за пушене на обществени места. Освен държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции към контролните органи се включват и контролните органи на инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови