КЗК спря поръчка на столичен район за обучение на служители

OFFNews 07 септември 2015 в 14:00 1890 0

Комисията за защита на конкуренцията спря поръчка на кмета на столичния район "Сердика" за класиране на участниците в обществена поръчка за организиране и провеждане на обучения на служителите от районната администрация с финансиране по Оперативна програма "Административен  капацитет" и я върна на етап разглеждне и оценяване на офертите.

Причината е, че, според КЗК, оценителната комисия е нарушила процедурата, като не е изискала от двама от участниците подробна писмена обосновка за начина на формиране на техните значително по-благоприятни технически предложения. 

Съгласно Закона за обществените поръчки, когато офертата на участник съдържа предложение, което е с 20 на сто по-благоприятно от средната стойност на останалите оферти, комисията е длъжна да изиска подробна писмена обосновка за начина на неговото образуване. В случая предложените от „Теза“ ЕООД и Обединение „Инвеста обучения“ ДЗЗД срокове от два календарни дни за подготвяне и организиране на всяко едно от предвидените обучения на служителите на СО – район „Сердика” са с 66,6 % по-благоприятни от средната стойност на предложенията на останалите участници по този показател.

"С оглед на това КЗК счита, че е налице съществено нарушение на процедурата, което води до незаконосъобразност на решението за класиране на участниците и избор на изпълнител и представлява самостоятелно основание за отмяна на обжалвания акт", пишат в прессъобщение от Комисията, от която връщат процедурата на етап разглеждане и оценяване на техническите предложения на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови