БСП - София: Защо Фандъкова не иска да отговори за небостъргачите на НИКМИ?

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2018 в 19:41 3743 0

Николай Николов

"Абсурдно е в продължение на три месеца кметът на София да не може да получи информация по тема, която е от обществено значение. Защо Йорданка Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?"

Това попита днес общинският съветник от БСП Николай Николов. Той твърди, че е получил "крайно незадоволителни и отбиващи номера отговори" на поставени от него и от Борис Цветков, също общински съветник от групата на социалистите, въпроси за сагата с небостъргачите на НИКМИ.

Питането, което двамата внесоха на 8 ноември 2017 г., е свързано и с вече изградения от въпросната компания небостъргач "Милениум център" зад НДК. Същият инвеститор има планове да построи 43-етажната сграда в квартал "Стрелбище". Тези негови намерения предизвикаха протести от страна на гражданите, тъй като част от терена, планиран за застрояване, е зелена площ, уточняват от пресцентъра на БСП - София.

В питането на общинските съветници от БСП има три въпроса. Първите два засягат планираното строителство на 43-етажната сграда, а третият е свързан с вече реализиран проект на компанията НИКМИ - "Милениум център".

"Оказва се, че при строителството на високата сграда зад НДК фирмата е изградила асфалтов път върху общинска земя, попадаща в зелена площ. На днешната сесията на Столичния общински съвет така и не получихме конкретен отговор от кмета на въпроса ни, засягащ този проблем. Останахме с впечатление, че госпожа Фандъкова се опита да избяга от отговора и да потули темата. За мен е абсурдно твърдението й, че не разполага с информация при положение, че нашето питане е отпреди 3 месеца", коментира Николай Николов.

"Това, че днес не получихме отговор на този въпрос, изобщо не означава, че ще спрем да питаме. Точно обратното - продължаваме да настояваме с всички позволени от закона средства да получим информация за това дали наистина има нарушения при изграждането на "Милениум център". И ако наистина има такива - кой и каква отговорност ще понесе за допуснатите незаконни действия. Няма да оставим нещата така. Със същата мотивация продължаваме да търсим справедливостта и за сагата в "Стрелбище". От името на Инициативния комитет "Помощ за "Стрелбище" днес раздадох покани за събитие, което членовете му организират идния вторник, 27 февруари. Гражданите ме помолиха да разглася, че ще се съберат в Народно читалище "Светлина" на ул. "Тулча" №20 в квартал "Стрелбище" от 18,30 часа. На тази среща организаторите ще проведат разяснителна кампания относно случилото се до момента, какво е направено дотук от граждани и институции по казуса и какво може и трябва да бъде направено в близките месеци" - каза още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови