БСП след среща с КНСБ в парламента: Чака ни дълга битка, можем да работим заедно

OFFNews 22 ноември 2017 в 14:51 3685 0

Жельо Бойчев

„Между позициите на БСП и КНСБ по бюджета за следващата година има много общи моменти и можем да работим заедно“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев след среща с председателя и представители на КНСБ. Според Бойчев обществото има нужда от политика, противопоставяща се на бедността и все по-големите неравенства в страната. „Те ще раждат все повече проблеми. Това е дълга битка, но можем да работим заедно“, допълни народният представител.

Жельо Бойчев уточни, че голямо сходство има в позициите им за философията на бюджетите – формирането на приходна част, предложението на БСП за прогресивно данъчно облагане, подценяването на приходите, ниският процент на преразпределение, общото желание за увеличение на максималния осигурителен доход и големият въпрос за несъразмерното облагане между труда и капитала в България. „Това са въпроси, с които сме се ангажирали и ще продължим да ги отстояваме. Битката за средствата за наука трябва да водим заедно. Не може да продължава унизителната политика за доходите на хората, заети с научна дейност“, категоричен е той.

Жельо Бойчев заяви, че има стремеж всички предложения на БСП, за които говори партията, да бъдат разписани като политика. „Ще се радваме да получим подкрепа, защото целта ни е една - благоденствието на страната и на българските граждани“, каза още той. Бойчев допълни, че и двете страни споделят необходимостта от обща политика по доходите, каквато липсва в бюджета.

Георги Гьоков: Трябва да се помисли за по-справедлива данъчна система

„Трябва да се помисли за по-справедлива данъчна система. Предстои много сериозен дебат в обществото, защото дори десни експерти стигат до този извод“, заяви народният представител от левицата Георги Гьоков. Той подчерта, че БСП предлага скала, според която минималната работна заплата не се облага с данък, а в следващите стъпки се залага прогресивно данъчно облагане. „Очаквайте от нас подкрепа в бюджета на ДОО. Няма как една партия да управлява години наред, да прави едно и също и да има промяна“, каза още Гьоков.

Георги Михайлов: Трябва да се промени моделът на финансиране на здравеопазването

„Трябва да има промяна в модела на финансиране на здравеопазването“, заяви народният представител Георги Михайлов. Според него трябва да започне дебат между институциите, защото промяната на модела е сложен процес и би отнело много време. Той е на мнение, че няма готовност за реформи в сектора. „Здравеопазването не е търговска дейност. Готови сме да предложим цялостна промяна в начина на функциониране на системата. Бихте искали подкрепа от КНСБ за вътрешното балансиране на бюджета“, посочи Михайлов. Според него са нарушени основни пропорции в бюджета – отношението към болничната помощ и към общинските болници.

Георги Йорданов: Трябва да се вземат мерки, за да не напускат лекарите и медицинските сестри България

„Много болен въпрос е липсата на кадрите в системата на здравеопазване. Масово напускат България лекари и медицински сестри“, подчерта депутатът от левицата Георги Йорданов. Според него начинът за решаване на проблема е справедливо оценяване на труда на медицинските специалисти – лекари, медицински сестри и акушерки. „Това е нещо, което в настоящия момент бе прието от почти всички, свързани със сферата на здравеопазването, но не бе заложено в предлаганите бюджети на НЗОК и МЗ“, обясни народният представител.

От КНСБ се съгласиха, че трябва да се промени философията на бюджета и затова не са го подкрепили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!