БСП с ода за 9 септември, РБ припомни за репресиите и убийствата

Симона Костадинова 09 септември 2015 в 12:22 5766 10

Снимка БГНЕС, Архив

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, от БСП заявиха, че 9 септември 1944 година е "забележителна дата в нашата история". От РБ пък заявиха, че това е една мрачна историческа дата.

Тезите на двете политически формации показаха двете напълно противоположни мнения за значението и ефекта от случилото се преди 71 години, които са най-популярни и сред самите български граждани.

Теза

"9 септември символизира приноса на българската съпротива срещу фашизма. Тази дата гарантира преориентацията на България от съюзник на хитлеристка Германия в държава, която воюва на страната на съюзените народи", се казва в декларацията на БСП, прочетена от Янаки Стоилов.

Той заяви, че е добре "да си припомним какво загуби мнозинството от българските граждани, откакто започна политическото отричане и идейното заклеймяване на самата идея и социална практика на социализма".

Според него след 1989 година се е наложило хората първо да се откажат, а после и да забравят, че всеки човек може да има "работа, дом, сигурност и гарантирано здравеопазване, всеобщо образование и общество без драстични социални неравенства".

"В десетилетията след 9 септември 1944 година България достигна до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешко развитие и на икономическия си капацитет. Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар че сме на последно място в него", заявяват от БСП.

Социалистите отбелязаха, че през последните години има области, в които страната ни е постигнала ръст, но това са само тези на "безработицата и на милионерите; на неграмотните и на трайно напускащите България".

Според БСП сега Европа "бере горчивите плодове" на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка. Старият континент станал второстепенна част от еднополюсния свят. Те смятат, че "немного време след временния залез на идеологическото противопоставяне" са се запалили идеологически конфликти. Това създавало реална опасност за засилване на ксенофобските настроения.

Антитеза

Радан Кънев пък заяви, че днес се навършват 71 години от кулминацията на едно пълно столетие на политическо насилие в българската история, което е започнало с "насилствената детронация на българския монарх през 1886 година и завършило с чудовищното престъпление на Възродителния процес". Той подчерта, че това столетие е взело десетки хиляди жертви -  български граждани, репресирани, убивани и затваряни от българската власт и от българска ръка.

"Много време ще ми отнеме да изброя имената само на министър-председателите на българската монархия, които са станали жертва на политическото насилие от различни политически краски в България. Дни ще ни отнеме да изброяваме и жертвите на репресиите непосредствено след 9 септември, като огромна част от тях са били активни борци срещу включването на България на страната на Германия във Втората световна война", заяви Кънев.

Той заяви, че тук не става дума за партийно противопоставяне, а за противопоставяне на политическото насилие и на диктатурата, както и на техния символ и кулминация в лицето на Деветосептемврийски преврат.

"След този преврат България смени лагера, прави сте, колеги от БСП. Премести се от лагера на единия съюзник в пакта Рибентроп - Молотов, в този на другия съюзник от същия пакт, от единия уродлив тоталитарен режим на 20-ти век към другия такъв", каза Кънев.

Според него социалистическият режим след 9 септември е откъснал България от нормалните европейски и демократични ценности. По думите му този режим "неизбежно ще остане записан с черни букви в страниците на историята на нашата страна" и е изгонил стотици хиляди извън границите на България.

Според Кънев бежанците, които са се насочили към Европа, "бягат от същия режим по същия начин, по който 2/3 от моите връстници избягаха между 1990 и 1995 година от България, в момента, в който телените мрежи паднаха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!