Първият българин, който стана Charlie (галерия)

Симона Костадинова 12 януари 2015 в 18:28 32262 12

След терористичния атентат в редакцията на френското списание Charlie Hebdo решихме да ви покажем няколко от карикатурите на българския художник и публицист Райко Алексиев, който през 1944 година е убит именно заради това, че е дръзнал да изрази свободно мнението си от страниците на седмичника "Щурец".

Райко Алексиев е роден на 7 март 1893 година в Пазарджик. Следвал е литература в Софийския университет и рисуване в Художествената академия. Твори активно в годините преди и по време на Втората световна война. Писал е за периодични издания като „Барабан“, „Смях“, „Българан“, „Маска“ и „Зора“. Дълги години е председател на Съюза на дружествата на художниците и като такъв успява да помогне на колегите си, които останали без покрив след бомбардировките на София.

Той е основател и главен редактор на седмичника "Щурец", който излиза от 1932 г. до 1944 г., а първата му страница винаги е била цветна и на нея е имало карикатура.

Вестникът се гордее с автори като Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Димитър Подвързачов, Димитър Талев, Стоян Чилингиров, Георги Райчев, Тома Измирлиев, както и с карикатуристите Илия Бешков и Стоян Венев. "Щурец" не е пропуснал брой дори по време на Втората световна война и се е радвал на голяма популярност заради жлъчния си хумор и политическата си сатира.

В мишени на ироничните разкази, фейлетони и карикатури на изданието се превръщат всички, без значение дали са монархисти, фашисти или комунисти. Така например Алексиев претворява Адолф Хитлер в комичния образ Хитлерко Кратунчев. Йосиф Сталин също не е пощаден и често е бил герой в карикатурите му и вероятно именно това се оказва фатално за живота на публициста.
Райко Алексиев, снимка: antonstaykov.com

Алексиев е молен от близките си да замине за чужбина, след като става ясно, че войната ще бъде спечелена от СССР. Той дори е предупреждаван, че когато режимът в страната се промени, животът му ще е в опасност. Карикатуристът обаче не вярва, че това е възможно и остава България.

Малко след преврата на 9 септември 1944 г. Алексиев е арестуван в София от Лев Главинчев, а най-вероятната причина за това са именно карикатурите му на Сталин. После карикатуристът е измъчван и бит жестоко в продължение на дни. Жената му успява да го измъкне и да го настани в болницата на Червения кръст, защото никъде другаде не го приели. Алексиев умира на 18 ноември 1944 година от раните си.

Посмъртно, през 1945 година, карикатуристът е обявен от Народния съд за враг на народа заради "антисъветска и прогерманска пропаганда". Той е обвиняем по Дело №6, в което са подсъдими общо 101 писатели, художници, журналисти, сред които има и вече убити.

След промените през 1989 г. карикатуристът Райко Алексиев е напълно реабилитиран, като в негова чест дори е именувана една от столичните галерии. През 2002 г. пък е учредена националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, която се връчва от общината на родния му град Пазарджик.

От редакцията на OFFNews подбрахме няколко карикатури, рисувани от Алексиев:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!