Откриха Симеон под лика на Яне Сандански преди 70 години на знаме

OFFNews 24 май 2015 в 20:55 9122 6

Снимка пресофиса на Сакскобургготски

Уникална историческа находка бе открита в ПМГ „Яне Сандански“ в гр. Гоце Делчев с помощта на реставраторски екип от Благоевград.  Ликът на малкия княз Симеон бил скрит зад знаме под този на Яне Сандански, съобщиха от пресофиса на Сакскобургготски.

При опит да бъде поправено и освежено старото знаме на училището, на което е изписано името на патрона, специалистите установяват, че под първия пласт има още нещо.

След направени експертизи и специални рентгенови снимки се вижда, че е налице и втори, съвсем различен слой. На него е изписано СМѣСЕНА ГИМНАЗИЯ; „КНЯЗ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ“- НЕВРОКОПЪ и е изрисуван детският лик на Цар Симеон II, поставена е и корона. Повече от 70 години никой не е подозирал за тайния втори слой на знамето.

Според историческите факти, именно малкият Княз Симеон е бил патрон на училището в периода 1937 -1944г. Знамето било осветено от местните духовници на 15 март 1940 г. и подарено на гимназията, разкриват бележки в стара летописната книга. На изображението Негово Величество е на около 1-2 години. Експертите установиха, че лицето му е рисувано като копие от една от популярните му детски снимки.

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ г-жа Елка Божикова информира Цар Симеон II за находката Той разгледа предоставените снимки на знамето и изрази благодарността си на г-жа Божикова за приятната изненада. Когато има възможност, Негово Величество с радост ще посети училището, за да види лично находката.

Очевидно, след 9 септември 1944 г. се е наложило премахване на короната, преименуване на гимназията на името на Яне Сандански и съответно - промяна в знамето. Двете изображения се различават и като техника на изпълнение, и като материали. Не е ясно обаче защо тогавашните ръководители на гимназията не са поръчали ново знаме, а са предпочели да покрият старото с пласт с маслени бои – дали от уважение към историята и царското семейство или по друга причина. Факт е, че именно благодарение на втория слой, който е послужил като предпазен пласт, днес можем да видим оригинала на знамето. В този смисъл, твърде е вероятно това да е направено съвсем умишлено, за да се запази за поколенията оригиналът, имайки предвид, че новата власт след 1944 г. е разпоредила унищожаването на всички вещи, свързани с Царство България.

По думите на експерти, досега друго такова знаме в България не е откривано, което прави находката още по-интересна и ценна.

Реставраторите ще дублират основата върху специален материал - крепелин. Горният слой ще бъде съхранен върху текстил, който е близък до оригиналния състав и структура. По този начин исторически ще бъде продължено съществуването на знамето. След консервационно-реставрационните действия, за които са поръчани специални материали от Италия, ще бъдат изготвени препоръки за съхранението на оригинала и копието.

Размерите на знамето са 90 на 140 см. То е възстановено в Лабораторията по реставрация и консервация към Регионалния исторически музей- Благоевград от реставратора Илия Борисов. Целият проект е осъществен с личната подкрепа на предприемача Росен Думанов – възпитаник на гимназията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови