Борисов в отговор на Ердоган: Трябва ли да си спомняме докъде е стигал цар Симеон?

Юлиан Христов 27 октомври 2017 в 12:20 22462 4

Преди 13-и, 14-и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава?

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Босна и Херцеговина е "завещана" на Турция. Изказването на българския премиер стана след срещата му в Сараево с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

"От една страна, в интерес на Турция е да има максимално добри отношения с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с ЕС, е изцяло в интерес на Турция и ние го подпомагаме. Подведем ли се да коментираме подобни изказвания, те няма да дадат възможност да помръднат Балканите изобщо. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят", поясни Борисов.

Той обясни, че отговорът на подобно изказване трябва да е друг: 

Това не е европейски начин да общуваш с държавите. Затова, на първо място, се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което гарантира точно тази сигурност. Затова се говори за обща европейска отбрана и затова се отделят средства за обща европейска отбрана. Няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа - в икономически и във всякакъв план. Историята е такава. Но преди 13-и, 14-и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава? И край, всичко продуктивно в Европа свършва - няма да има пътища, отново няма да има пристанища, отново ще сме най-бедните в ЕС. Така че ние искаме приятелство, добросъседство и на първо място хората, нашите народи, да повишават доходите си, да станат като европейските.  

От своя страна, Денис Звиздич поясни, че Босна и Херцеговина е в приятелски отношения с Турция, която никога не се е месила във вътрешните работи на страната. Нещо повече - Турция винаги е подкрепяла членство на БиХ в Европейския съюз и НАТО. 

"Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци. Така е било и така ще бъде. От друга страна БиХ принадлежи на Европейския съюз", заяви Звиздич. 

По думите му в БиХ няма радикален ислям и бази на ислямисти. "Ислямът в Босна и Херцеговина със сигурност е един от най-толерантните и ние се гордеем с това", каза още той.

Звиздич изрази надежда Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат по време на българското председателство на Съвета на ЕС. По време на срещата с Борисов е постигнато съгласие за търсене на възможности за откриване на пряка самолетна линия София-Скопие-Сараево. Пред Борисов Звиздич е споделил, че разстоянието от Сараево до Скопие със самолет се изминава за 30 минути, а с кола - за 9 часа заради лоша инфраструктура.

Борисов е заявил пред босненските власти, че на срещата на 17 май на лидерите на Западните Балкани с европейските лидери, трябва всички да са "написали домашното си". По думите му "ЕС не може да се занимава с проблемите на Балканите", които трябва да бъдат разрешени между лидерите.

Посещението на Борисов в Сараево е първото на ниво министър-председател. В правителствената делегация са още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и транспортният министър Ивайло Московски.

В рамките на посещението Борисов се срещна и с председателите на двете камари на парламента.

Транспортният министър Ивайло Московски и министърът на съобщенията и транспорта на Бих Исмир Юско подписаха Споразумение за изменение на Спогодбата между България и Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари, с което се намаляват ограниченията по маршрутите на българските камиони.

Стокообменът между двете страни за първата половина на 2017 г. е на стойност 56.35 млн. евро, от които износът е близо 36 млн. ерво и внос 20 млн. евро.

България е първата държава, която на 15 януари 1992 г. призна независимостта на Босна и Херцеговина. Дипломатическите отношения между двете страни са установени през януари 1996 г. От 20 септември 2016 г. Европейската комисия е упълномощена да започне работа по становището по молбата на БиХ за членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

4

kibrito

02.11 2017 в 00:44

Според Борисов цар Симеон през 913 година пред кои врати е стигнал - тези на Константинопол или тези на Истанбул? Къде са били турците по това време? Да беше дал пример с освобождението...ама от пустото му "ритане на топка" и семейно садене на картофи не му е останало време да учи история...

20696

3

Новак

28.10 2017 в 07:40

Като ‘БиХ е земя на босненци и херцеговци’, Каталуния на каталунци ли е или на испанци? Защото и тези държави бяха създадени в противоречие на Югославската конституция. Тогава западът , подкрепен от такива като нашия кретен, създадоха нова мюсулманска държава на Балканите, после отцепиха и Косово, а сега мрънкат, че Турция се намесва. И по-лошо ще става - в Македония влиянието на Турция също се засилва. Икономически на Балканите няма кой да ги спре.
Та през 14 в. турците превземат полуострова защото са имали срещу себе си раздробени държави водени от недалновидни владетели борещи се помежду си, често съюзявайки се с турците. Нещо подобно на сегашното положение. Нашият нали по едно време се изживяваше като посредник между Европа и приятеля му Ердоган.

77927

2

El Commandante

28.10 2017 в 03:32

"Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци"

Пфахаха, какво босненци и какви херцеговци има в Баня Лука бе тъпанар?
Ми отворете си картата и вижте че 50% от територията на БиХ се наричат Република СРЪБСКА Крайна.

БиХ е изкуствено създадена държава и половината от нея Е СЪРБИЯ!
Ако не ми вервате идете сами да видите кое знаме се вее.

20696

1

Новак

27.10 2017 в 19:50

Та кой и къде се е криел по времето на Симеон I? Този наистина се е взел насериозно като международен капацитет.