Радев: Нов локдаун не е решение, все още се възстановяваме от предните два

OFFNews 28 октомври 2021 в 11:55 4676 0

Иономиката все още не може да се възстанови от предните две затваряния. По-доброто решение е личната отговорност, отколкото поредният локдаун и спиране на икономиката, заяви президентът Румен Радев, който днес присъства на празника по случай Деня на народните будители в Медицинския университет в Пловдив.

Радев представи пред студентите и преподавателите приоритетите в сектор здравеопазване, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, който според него ще даде тласък за модернизацията на здравеопазването.

Той коментира, че България изостава именно в сферите здравеопазване и образование и затова е важно как средствата от Плана ще бъдат използвани.

Първият приоритет в него е подобряването на Спешната помощ в областта на въздушните линейки. Радев коментира, че високата смъртност у нас до голяма степен се дължи на забавящата се спешна помощ и изпускането на критичните за реакция минути при случаи на инфаркти и инсулти.

Той подчерта, че в страната ще има шест бази за въздушни линейки.

Освен това в Плана се предвижда изграждането на нова информационно-логистична система за спешната помощ.

Вторият приоритет в Плана е високотехнологично лечение и равен достъп до фармацевтични услуги. 

Друг проект, разработен в плана, е оборудването с медицинска техника за образна диагностика и изграждането на 390 амбулатории в отдалечените и малки населени места.

Освен това ще бъдат въведени електронни здравни карти и електронен регистър. Според президента така ще е възможно правилното разпределение на средства.

"С този план, така преработен от служебното правителство, в следващите години ще навлязат нови технологии, нови проекти... Ние си поставихме амбициозни цели, защото имаме много да наваксваме", обобщи Радев.

В отговор на въпроси на студентите, Радев коментира, че таксата за платено обучение на студентите по медицина е непосилна в тази икономическа среда. Според него тя трябва да бъде преразгледана.

Президентът беше попитан и дали се мисли за създаването на втора здравна каса. Той заяви, че може би със създаването на такава ще увеличи конкуренцията и ще решат проблемите с цените на клиничните пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!