Борисов: Радев да си направи партията или да оглави БСП

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2018 в 15:17 5315 3

"Към днешна дата има една ясно изразена позиция и тя е от партия ГЕРБ със своите 6 евродепутати и от ВМРО със своя депутат Джамбазки, които са гласували против санкции срещу Унгария".

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС в Залцбург.

Думите му са по повод обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на Борисов "са му дръпнали ушите" и той си е променил позицията по отношение на санкциите срещу Унгария.

"Раздвоението на личността се явява в БСП - партията, която издигна Румен Радев. Защото Корнелия Нинова казва "ние подкрепяме Орбан", а нейните депутати, излъчени в европарламента, гласуваха "за" взимането на право на глас на Унгария", категоричен е премиерът.

Той посочи още, че снощи веднага се обадил на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да им разясни какво са приели на оперативно заседание. Борисов заяви, че решението на правителството да подкрепи Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение:

"Според мен това ще е след 2 години и няма как Виктор Орбан да дойде да ме целува сега пред всички тук и да ми благодари за тази твърда подкрепа, която имал от мен".

Министър-председателят е категоричен, че не воюва с президентската институция. Според него Румен Радев всеки ден излиза и казва нещо срещу ГЕРБ. "В края на краищата хайде най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри, да управлява и да го докаже", каза Борисов.

"Един държавен глава не би ли трябвало да бъде баща на всички партии. Еднакво отдалечен от всички партии. Не би ли трябвало да е обединител на нацията. Да, има право на своето мнение. Аз ако почна да говоря за Пламен Узунова или там за неговите съветници. Това помага ли на институцията?, попита още премиерът.

Бойко Борисов коментира още думите на председателя на ПГ на "Обединени патриоти", че началникът на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, може да саботира премиера:

"Снощи след 23:00 ч., когато видях, че след Нинова веднага и те се изказват, се обадих и казах първо "кое налага след 22 ч. да се дават интервюта". Има цял ден. Второ, "вие самите говорите, че е хубаво да се обсъжда нещо преди да го изпляскате пред медиите, а в същото време правите обратното. Защо не ми се обадихте да ме питате", заяви министър-председателят.

Според него Румяна Бъчварова се справя добре като началник на кабинета. "В България вече все повече, когато една фалшива, жълта или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се ретранслира и това е модел на поведение на много политици", заяви Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови